Facebook noscript imageEskilstuna – den nya gangsterstaden
Nyheter
Eskilstuna – den nya gangsterstaden
Skotthål i bostadshus i Eskilstuna. Foto: Urban Andersson/TT
Skotthål i bostadshus i Eskilstuna. Foto: Urban Andersson/TT

Efter den gångna helgen summerar Eskilstuna över 30 skottlossningar under 2022. Polisen beskriver situationen som en upptrappad konflikt om affärsintressen där gängmedlemmar blir allt mer känslostyrda. Bara i helgen inträffade två skottlossningar i staden – dock ingen med dödlig utgång.
– Nu ser vi vissa tendenser att något är under eskalering. Och då pratar jag om en ny konflikt, säger Oscar Nissfolk, biträdande loklapolisområdeschef i Eskilstuna till Bulletin.

Lördagen den 12 november strax efter klockan 20 avlossades flera skott mot ett bostadshus vid Bellmansplan i centrala Eskilstuna. Ingen person ska ha kommit till skada till följd av skottlossningen. Polisen har ingen given målsägare då det är tidigt i utredningen, men det har gjorts vissa fynd på platsen.

– Nu ser vi vissa tendenser att något är under eskalering. Och då pratar jag om en ny konflikt, säger Oscar Nissfolk, biträdande loklapolisområdeschef i Eskilstuna.

Nissfolk säger att konflikten berör affärsintressen och att konflikten blir alltmer känslostyrd. Efter varje skjutning riskerar nämligen nya berörda personer att dras in i kriminalitet.

Han uppger att polisen nu arbetar med att reducera konflikten på alla sätt och att de jobbar med att sätta press på de inblandade aktörerna i ett så tidigt skede som möjligt. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott. Det finns ingen misstänkt gärningsperson i nuläget.

– Vi har knackat dörr i området och samlat in vittnesmål.

Skottlossning i samband med bröllop

Under natten till söndagen avlossades flera skott i luften från en bilkortege i samband med ett firande i norra Eskilstuna. Enligt TT rör det sig om ett bröllopsfirande men det är inte något polisen vill bekräfta. Larmet kom in vid 21-tiden. Fyra personer har gripits och är anhållna misstänkta för grovt vapenbrott.

– Det är oerhört respektlöst mot de inblandade personerna. Och att man utsätter allmänheten för det obehag som det medförde, är så klart inte acceptabelt, säger Camilla Helgesson, operativ samordnare för polisen i Sörmland.

Polisen har inte hittat någon skadad egendom gällande skottlossningen vid firandet. Vidare uppger polisen att skottlossningen inte ska ha någon känd koppling till en kriminell konflikt i staden.

Mamma och barn skottskadade

I slutet av augusti rapporterade Bulletin om ytterligare en skottlossning i staden. I den brottsdrabbade stadsdelen Årby träffades en mamma och hennes barn av skott i nära anslutning till en lekpark. De fick inga livshotande skador, men båda skadades allvarligt.

Läs även: Kvinna och barn skjutna på lekplats

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu