Facebook noscript imageExtinction Rebellion höll sorgetåg för ”barnoffer för klimatkrisen”
Nyheter
Extinction Rebellion höll sorgetåg för ”barnoffer för klimatkrisen”
Sorgetåget inledde sin marsch vid Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Faksimil Facebook
Sorgetåget inledde sin marsch vid Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Faksimil Facebook

På måndagsförmiddagen höll klimataktivistgruppen Extinction Rebellion en ”sorgeceremoni” i centrala Stockholm. Manifestationen var tillägnad ”barn som är offer för klimatkrisen” och i den ingick bland annat allsång utanför Barnombudsmannens kontor. Demonstrationen var enligt polisen inte tillståndsgiven.
– Man ska ju ha tillstånd, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till Bulletin.

Det var vid tiotiden på måndagen som sorgetåget inledde sin marsch vid Kungsträdgården i centrala Stockholm. Manifestationen livesändes på Extinction Rebellion Sveriges Facebooksida.

I ”sorgeceremonin” spelades det fiol och banderoller med budskap om ”klimaträttvisa” hölls upp för allmänheten. En grupp bar dessutom på en liten gravkista.

Något tillstånd för demonstrationen hade man inte ansökt om från polisen.

– Det finns inget tillstånd, men yttrandefriheten är ju bred och stor. Men man ska ju ha tillstånd, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till Bulletin.

Läs även: Greta Thunberg-kopplade klimataktivister gripna efter aktion mot Bromma flygplats

Vid elvatiden, då manifestationen fortfarande var pågående, hade inga incidenter kopplade till demonstrationen rapporterats av polisen.

– Den genomförs utan allvarliga störningar helt enkelt, säger Hägg.

Taube-sång vid Barnombudsmannens kontor

Sorgetåget anlände senare till Barnombudsmannens kontor på Norr Mälarstrand i Stockholm. Där placerades tidigare nämnda barnkista utanför entrén varpå demonstranter lade blommor på kistan som om det vore en begravning.

Därefter hölls ett slags begravningstal vid kistan.

– Vi har samlats för att dela vår sorg över alla de barn som redan omkommit av klimatkrisens konsekvenser, sa en av talarna utanför Barnombudsmannens kontor.

Senare talare anklagade sedan Sverige för att inte följa barnkonventionen och kritiserade nuvarande regering för att sänka bränsleskatten och således priset vid pump.

Krav riktades också till Barnombudsmannen om att ”ta klimatförändringarna på allvar” och ”föra barnens talan i relation till klimatet”. Dessutom lämnades ett öppet brev till myndigheten med en granskning av dess verksamhet samt uppmaningar om hur den ska verka i frågan.

Vid manifestationen bjöds det också på allsång när demonstranterna sjöng Evert Taubes ”Änglamark” och andra sånger utanför myndighetskontoret.

Bulletin har sökt Barnombudsmannen för en kommentar. Myndigetens presstjänst har bett om att få återkomma. De har ännu inte återkommit vid tiden för denna publicering.

Läs även: Extinction Rebellion-aktivister angriper Picassotavla

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu