Facebook noscript imageFåniga feminister förlöjligar kvinnokampen
Carolin Dahlman
Krönikörer
Fåniga feminister förlöjligar kvinnokampen
Är hon exploaterad? Foto: JM
Är hon exploaterad? Foto: JM

En riksdagsledamot från Centern påstod häromdagen att företaget bakom en reklamfilm som visar en glad tjej borde ”skämmas” för att de exploaterar kvinnor. Är även käcka bilder på Annie Lööf (C) fel enligt honom? 

KRÖNIKA. ”Jag brukar sällan reagera över reklam, men vad är detta?? Ni säljer bostäder, inte skönhetsprodukter eller liknande. JM som ett stort byggbolag har ett ansvar att inte exploatera kvinnor på det här sättet, ni borde skämmas :( :(".

Alireza Akhondi (C) var verkligen upprörd på Facebook och jag blev nyfiken. Jag undrade om JM publicerat bilder på en topless tjej eller någon som tvättar bilar i korta jeansshorts? 

Men när jag tittade på filmen sågs inget av detta. Den visade blott en yngre tjej som under 6 sekunder log, petade på sitt halsband och drog en hand genom håret.

Där fanns inga nakenbilder. Inga sexiga blickar. Inga barnförbjudna erbjudanden. Bara en vanlig kvinna med texten: ”Yes. En etta med vinkelkök”. 

Är problemet att hon är snygg, med tanke på hans hänvisning till att kvinnan passade bättre i en annons för skönhetsprodukter? 

Sofia Segergren, tidigare vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Centerpartiet i Vallentuna, höll med Akhondi. När han frågade henne om han hade överreagerat svarade hon: ”Nej det var verkligen en fånig bild av en kvinnlig bostadsköpare”.

Okej… Människor får självklart reagera som de vill i ett öppet samhälle, men är det på den här nivån kvinnosakskampen förs i dag? Kvinnlig rösträtt, rätten att få studera eller aborträtt brukade vara det feminister slogs för. Hämmande hedersstrukturer och respekt i relationer är sådant många med mig fajtas för nu. 

Men att en tjej ler i en bostadsannons? 

Är problemet att hon är snygg, med tanke på hans hänvisning till att kvinnan passade bättre i en annons för skönhetsprodukter? Är det bara sådant vackra brudar får marknadsföra? Borde hon ha haft polotröja och fett hår? Varför blev han arg? Så många frågor.

Jag scrollar igenom Annie Lööfs Facebooksida och möts av en söt, leende partiledare i långt, lockigt hår. Är hon exploaterad? Borde Centerpartiet skämmas? 

På sin Youtube-kanal provar Lööf semlor och pratar kallbad med tittare. Hon ler och ler igen och igen. Är det en fånig bild av en kvinnlig partiledare?  

Självklart inte. 

För 173 år sedan våldtogs 23-åriga Sophie Sager, vilket författaren Karin Milles precis har skrivit en bok om. På onsdagen berättade P1 Morgon om boken (3/3), om hur Sager ifrågasattes i rättegången för att ha varit ute på stan på egen hand, vacker med inbjudande kläder. Hon använde synligheten för att protestera emot orättvisor, att män alltid skulle bestämma över kvinnor, att kvinnor inte hade tillgång till högre utbildning och så vidare. 

På den tiden ansågs den som höjde rösten för att vara slampig. I dag räcker det i vissas ögon tydligen med att pilla på ett halsband och le, vilket är både pinsamt och moralistiskt. 

Feminismen 2021 skulle nog förbrylla Sophie Sager och jag anar vem hon skulle säga "skäms" till med sin höga röst.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.