Facebook noscript imageFBI lurade gängkriminella med krypterad app – 155 gripna i Sverige
Nyheter
FBI lurade gängkriminella med krypterad app – 155 gripna i Sverige
Linda Staaf Foto: Europol
Linda Staaf Foto: Europol

Under flera månader har FBI i en stor internationell operation kunnat avlyssna gängkriminella i realtid genom en krypterad app som man själva spridit. Operationen har lett till att 155 personer kunnat gripas i Sverige och att tiotal mord förhindrats. Det meddelades under en presskonferens som hölls av Europol i Haag under tisdagen.

Under tisdagen avslöjade FBI, och Europol, tillsammans med svensk polis och en rad andra myndigheter att man deltagit i ett stort internationellt samarbete mot organiserad brottslighet.

Operationen som kallas Trojan Shield gick ut på att FBI skapade appen Anom för krypterad kommunikation som spreds till gängkriminella världen över. Man har på så vis kunnat övervaka kommunikationen mellan kriminella i realtid under flera månader vilket resulterat i flera gripanden samt att en stor mängd brott har kunnat förhindras.

I samband med att de krypterade apparna Encrochatt och Sky ECC sprängts uppstod en ny efterfrågan bland kriminella för ett nytt krypterat chattverktyg. Något som ska ha hjälpt FBI att gillra sin fälla.

– Många använde redan krypterade tjänster och behövde en ny krypterad tjänst när de två jag nämnt försvann, så de kom till oss och sökte efter den här plattformen, säger Calvin A. Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet på presskonferensen.

Enligt uppgift ska det röra sig om över 27 miljoner meddelanden som skickats via Anom och kunnat läsas av FBI.

Svensk polis har deltagit i samarbetet och tagit del av information från Anom sedan nio månader tillbaka. Den svenska representanten vid pressträffen Linda Staaf, chef för Nationella operativa avdelningen, Noa, säger att Sverige har varit ledande inom operationen.

– Brottsligheten är internationell och vårt samarbete med andra länder är avgörande för att kunna bekämpa den. Av samma anledning var det en självklarhet för oss att leda den europeiska polisoperationen, säger Staaf.

Svensk polis ska ha haft tillgång till 1 600 av de totalt 12 000 aktiva konton som funnits på kommunikationsplattformen. Enligt Staaf har man kunnat förhindra tio mord i Sverige.

I ett pressmeddelande skriver polisen att man under operationen kunnat gripa 155 personer med kopplingar till organiserad brottslighet i vad man kallar för “ett av de största tillslagen hittills mot vålds- och narkotikabrottsligheten”.

Läs även: Vapensmugglingsmål blir fråga för HD – kopplingar till gängkriminalitet

Läs även: Erik Nord: Ingen hemlighet att gängkriminalitet är kopplad till migration

Simon Nilsson

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!