Folkhälsomyndigheten mörkar varifrån salmonellasmittad sallad kom
Färdigskuren ruccola tros vara smittkällan som gjort att 95 personer insjuknat efter att ha köpt sallad i påse. Foto: Johan Carlén/TT
Folkhälsomyndigheten sekretessbelägger vilken livsmedelsaktör det är som har spridit sallad som är smittad med salmonella. Totalt smittades 95 personer av sjukdomen.
Under september och oktober skedde ett större utbrott av salmonella. Oftast kommer salmonella med ett par fall åt gången men denna gång blev 95 personer sjuka. Sjukdomen är allvarlig, även om dödsfall är ovanliga. Därför läggs ofta resurser på att spåra ursprunget.
Den här gången var det färdigskuren sallad i påse som spred smitta. Salladen distribuerades av en större leverantör och därför smittades människor i nästan alla svenska regioner. Gävleborg hade inga smittfall och Västra Götaland drabbades hårdast.
När media rapporterade saknades information om vilken lederantör det handlade om. Det kan för många vara viktig kunskap för hur man i fortsättningen vill köpa mat. Ska man välja bort något eller vågar man lita på sin handlare?
Men när Bulletin kontaktar Folkhälsomyndigheten för att få namnet på livsmedelsaktören får vi svaret:
”Efter en sekretessprövning har Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att denna uppgift skyddas av sekretess enligt 30 kap. 23 § OSL, i förening med 9 § OSF punkt 30. Återkom om du önskar ett överklagbart beslut avseende denna uppgift.”
Folkhälsomyndigheten gör alltså bedömningen att sekretessen för att ett företag inte ska kunna lida ekonomisk skada är viktigare än allmänhetens kunskap om vilka företag som har sålt produkter som kan sprida allvarlig smitta.