Facebook noscript imageForssell: Kan klippa biståndet till proryska länder – Palestina i farozonen
Politik
Forssell: Kan klippa biståndet till proryska länder – Palestina i farozonen
Mahmoud Abbas, till vänster, kan snart få ångra sin nära relation med Vladimir Putin. Foto: Yevgeny Biyatov/AP
Mahmoud Abbas, till vänster, kan snart få ångra sin nära relation med Vladimir Putin. Foto: Yevgeny Biyatov/AP

Den palestinska myndigheten och dess president Mahmoud Abbas har efter invasionen av Ukraina varit bland dem som varit mest lojala och stött Ryssland mest. Nu kan det agerandet få konsekvenser i form av indraget svenskt bistånd. Biståndsminister Johan Forssell (M) öppnar i Ekots Lördagsintervju för att klippa bistånd till länder som agerar mot svenskt säkerhetsintresse.

De ryska och palestinska regimerna har en lång historia av goda relationer. De har fortsatt även efter att Ryssland invaderade Ukraina 2022.

Så sent som i somras meddelade Kreml att den ryske presidenten Vladimir Putin och den palestinska motsvarigheten Mahmoud Abbas haft ett telefonmöte där man försäkrat varandra om sina goda relationer och stödet för varandra.

Men palestiniernas stöd till Ryssland kan nu innebära ekonomiska konsekvenser.

I Sveriges Radios Ekots Lördagsintervju öppnar biståndsminister Johan Forsell för att klippa biståndet till länder som motarbetar svenska intressen.

– Ja, det är en intressant tanke tycker vi, vi har ett arbete igång för att titta på det. Det ligger så klart i vårt intresse att vi jobbar med länder som inte undergräver den globala ordningen och inte undergräver vår egen säkerhetspolitik. Och det handlar i så fall inte om det humanitära biståndet utan om utvecklingsbiståndet, säger Johan Forssell.

Biståndsminister Johan Forssell (M). Foto: Caisa Rasmussen/TT

De senaste 20 åren har den palestinska myndigheten varit en av de största, mottagaren av svenskt bistånd och fått närmare tio miljarder kronor.

Doktorsavhandling i Moskva

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gjorde på 1980-talet sin doktorsavhandling i Moskva under sovjetkommunismen. En doktorsavhandling som sprider en konspirationsteori om att judar samarbetade med nazister för att skapa en judisk stat (Israel).

Mahmoud Abbas har nyligen varit i nytt blåsväder för sin antisemitism. Paris borgmästare Anne Hidalgo tog av honom stadens högsta utmärkelse efter att Abbas påstått att Adolf Hitler inte velat utrota judar på grund av antisemitism utan på grund av deras ”sociala funktioner”, som att låna ut pengar.

Mahmoud Abbas har tidigare delat ut palestinska förtjänstmedaljer till de svenska socialdemokratiska politikerna Peter Hultqvist och Margot Wallström.

Nyhetsredaktionen