Facebook noscript imageFörsvara lust och kärlek mot den homofoba hederskulturen
Carolin Dahlman
Krönikörer
Försvara lust och kärlek mot den homofoba hederskulturen
Försvara lust och kärlek mot den homofoba hederskulturen

Vi måste stå upp mot extremisternas avsky mot den som är gay. Eftersom hederskulturer ofta envist fördömer homosexualitet kan fler svenskar drabbas framöver, både av ofrihet och våld. Nu krävs en motståndsrörelse som inser allvaret. 

KRÖNIKA. På måndagen berättade Fredrik Hallström från Säkerhetspolisen i en intervju i P1 Morgon om de IS-anhängare som finns i Sverige. De drömmer om kalifatlivet och vänder sig emot det de anser vara fel här, som ”det sekulära Sverige, kvinnors rätt i samhället och att homosexuella finns gator”. Detta vill de förändra, med våld och attentat.

Det är fullkomligt obegripligt hur det faktum att lesbiska och bögar fridfullt spatserar runt på trottoarerna skulle vara skäl för att ta till våld och via attentat skada och döda oskyldiga. 

Men så sjukt resonerar vissa. Det måste vi se upp med och inte se som ett problem blott bland aktiva IS-anhängare. Det är inte bara de som beter sig svinigt. 

I april misshandlades exempelvis ett homosexuellt par i Göteborg av tre män som uppenbarligen tyckte att det var hemskt att paret hade hållit varandra i handen på stan. Trion kastade glåpord och gick sedan till attack. ”De har problem med att vi är bögar”, sa en av de misshandlade i förhör.

En av de dömda menade dock att händelsen inte handlat om att de var homosexuella utan om ”att han snackar skit om mig och min heder”.

Heder… Detta knasiga ord som borde betyda något bra men som tyvärr förknippas med så obegripligt mycket elände och ondsinthet. 

Acceptansen för homosexualitet var 3,3 bland migranter, och 8,6 bland svenskar på en skala 1-10.

Värst är att det inte bara är de mest hårdföra galningarna som utgör fara. Deras våldsbejakande illvilja är bara toppen på ett isberg av värderingar som hämmar och begränsar. Homofobin finns i olika grad både här och där i samhället och den bör bekämpas; människor bör befrias. 

Så många som 240 000 unga i Sverige befaras leva under hedersrelaterade familjenormer. Dessa flickor och pojkar drillas ofta i ett sätt att tänka som gör att de inte kan leva som de vill. Den som kommer ut som gay i en sådan familj kan förlora både släkt och vänner, samt utsättas för våld eller bli mördad. 

”Att vara gay är det mest förbjudna”, förklarade Dilek Baladiz från Origo, en länssamverkan mellan myndigheter mot hedersförtryck i Stockholm. ”Om man frågar en pappa vad som är värst: en dotter med dåligt rykte eller en son som är gay, säger han det senare.”

Aftonbladet pratade 2017 med flickor och pojkar om heder runtom i Sverige. En 17-åring menade: ”Min son skulle aldrig få bli bög. Jag skulle slå sönder honom”. En 16-åring menade: ”Jag tycker det är äckligt med homosexuella. Det tycker vi i min familj”.

Göteborgs-Posten gick för några år sedan igenom diskussionsgrupper på nätet där svenska ungdomar helt öppet försvarade hedersvåld. En 16-årig tjej fick frågan "Vad skulle du göra om dina barn blev homosexuella?" och svarade: "Döda dem”. 

Tyvärr kan vi nog förvänta oss att fler svenskar tvingas leva kvar i garderoben framöver. Den omfattande migrationen betyder att det har invandrat människor som inte direkt går i Pride-tåg iklädda fjäderboa och paljetter. Tvärtom. 

Hösten 2018 gjorde Institutet för Framtidsstudier en enkät med migranter födda i Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran, Somalia, Syrien och Turkiet. Man fann en djup värderingsklyfta gentemot övriga svenskar i synen på sex och relationer. Acceptansen för homosexualitet var 3,3 bland migranter, och 8,6 bland svenskar på en skala 1-10. 

Att integrationen fungerar uselt och att många nyanlända bor i utanförskapsområden, tätt intill människor med samma slags värderingar, gör tyvärr att dessa kan förstärkas i brist på ifrågasättande och alternativa synsätt.  

Homosexualitet har varit kontroversiellt också i Sverige även om det varit långt ifrån lika illa som i många andra delar av världen. Vi är numera ett av världens mest toleranta länder, men det har inte alltid varit så. Samkönade par har bara fått gifta sig sedan 2009, trots att det knappast skadar någon annan människa om två personer sätter ringar på varandras finger och lovar varann evig trohet. 

Kampen för frihet har förts och vunnits, men måste fortsätta föras och vinnas. Hoten kommer inte bara från IS-sympatisörer eller bråkiga unga män som tycker att det är en vettig idé att slå ner två killar som håller handen på stan, utan från de små gesterna, orden, normerna. 

Dem ska vi lyssna till. Ifrågasätta. Fördöma. Förändra.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör på Bulletin
carolin@bulletin.nu

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.