Facebook noscript image”Frihetskonvoj” av kanadensiska lastbilar protesterar mot Trudeaus vaccinmandat – får stöd från USA
Nyheter
”Frihetskonvoj” av kanadensiska lastbilar protesterar mot Trudeaus vaccinmandat – får stöd från USA
En lastbilskonvoj med förare som protesterar mot vaccinkrav kör genom samhället Kakabeka Falls i Ontarioprovinsen i Kanada. Justin Trudeau är mycket kritisk till förarna. Arkivbild. Foto: Adrian Wyld/David Jackson/AP/TT
En lastbilskonvoj med förare som protesterar mot vaccinkrav kör genom samhället Kakabeka Falls i Ontarioprovinsen i Kanada. Justin Trudeau är mycket kritisk till förarna. Arkivbild. Foto: Adrian Wyld/David Jackson/AP/TT

En lastbilskonvoj med tusentals kanadensiska förare körde på fredagen till huvudstaden Ottawa för att delta i en demonstration på lördagen mot vaccinkravet för att passera gränsen till USA. Förarna fördöms av premiärminister Justin Trudeau men får stöd av amerikanska kollegor och Teslas VD Elon Musk som skriver ”kanadensiska truckers äger”, på Twitter.

En del av lastbilsförarna kom ända från British Columbia vid Stilla havskusten för att delta i ”frihetskonvojen” – Freedom Convoy 2022 – som ska samlas vid landets parlamentsbyggnad i Ottawa i östra Kanada i helgen.

Vaccinkravet, som infördes 15 januari, har väckt upprörda känslor bland förarna.

Upp till 32 000 förare, eller 20 procent av medlemmarna i det kanadensiska lastbilsförarförbundet, riskerar att stoppas från att köra på grund av vaccinkravet, uppger lastbilsförarförbundet, enligt Daily Mail.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har försvarat vaccinkravet.

Trudeau har gått till hård attack mot förarna och kallar dem för ”liten högljudd minoritet”.

– Problemet är att det här har förvandlats till något större som inte representerar vad den stora majoriteten av lastbilsförarna erfar, eller vad en stor majoritet av kanadensare har för perspektiv på det hela, säger Trudeau till den kanadensiska nyhetsbyrån CP.

Trudeau slår bestämt fast:

– Kanadensare representeras inte av den mycket bekymmersamma, lilla, men väldigt högljudda minoritet av kanadensare som går till attack mot vetenskap, mot regering, mot samhället, mot vaccinmandaten och mot allmänna råd om hälsa.

Från USA kommer stöd i form av amerikanska lastbilsförare som åkt över gränsen och åker med i konvojen. Även Teslas grundare och VD Elon Musk har gett sitt stöd på Twitter.

I en uppföljande tweet skriver Musk att ”frihet tas bort en bit i taget tills den är borta”.

Olika siffror om antalet deltagare i konvojen har spridits. Kanadensiska tidningen National Post har genom beräkningar visat att arrangörens siffror om 50 000 deltagare är orimliga. Polisen i Ottawa beräknar att mellan 1 000 och 2 000 lastbilar kommer att delta under lördagen.

En av arrangörerna, Benjamin Dichter, säger till Toronto Sun, att konvojen var 70 kilometer lång.

– Jag har sett bilder tagna från flygplan. Det är imponerande, säger Dichter.

Vilket fortfarande inte enligt National Posts beräkningar skulle göra den 50 000 lastbilar lång.

Freedom Convoy 2022 har gått från att handla om vaccinmandaten för lastbilsförare till att även inkludera ett försvar av ovaccinerade. Man vill att myndigheterna tar bort vaccinpasskraven för samtliga kanadensare och allt vaccinpassrelaterat.

Man kritiserar vad man menar är en ”splittrande retorik” från myndigheter och kräver ett slut på vad man tycker är censurering av en öppen debatt om vaccin och covid-19 i Kanada.

”Respektera rättigheterna hos dem som väljer att förbli ovaccinerade”, skriver Freedom Convoy 2022 på sin Facebooksida.

Justin Trudeau har kommenterat kraven och kallat dem ”totalt oacceptabla”.

The Canadian Anti-Hate Network, CAHN, kallar konjoven för ett ”högerextremt projekt”. CAHN anklagar arrangörerna för att vara antisemiter, islamofober och rasister som uppmanar till våld, något som Nyheter Idag var först att rapportera om.

Tom Orr, som driver en lastbilstankstation i Arnprior fem mil väster om huvudstaden Ottawa säger till Ottawa Citizen att ”97 procent av [lastbilsförarna] är bara hårt arbetande grabbar som är frustrerade”.

– Inte bara med covid-19-restriktioner och vaccinmandat. Pandemin har varit tuff för förarna, säger Orr.

I sociala medier har bilder lagts upp som visat ett okänt antal anhängare som visat sitt stöd när konvojen passerat.

Foto: David Jackson/The Canadian Press/AP

En Gofundme-sida har startats som inför helgen hade samlat in över 6,3 miljoner kanadensiska dollar. Pengar som enligt arrangörerna skulle gå till att täcka kostnaderna för lastbilsförarnas deltagande i konvojen.