Fyra vandaliseringar på två veckor – polisen har aldrig besökt hans pizzeria
Fokus
Fyra vandaliseringar på två veckor – polisen har aldrig besökt hans pizzeria
Nevzat Aykuts pizzeria har blivit vandaliserad fyra gånger på två veckor. Foto: Privat.
Nevzat Aykuts pizzeria har blivit vandaliserad fyra gånger på två veckor. Foto: Privat.

Nevzat Aykut har bara ägt sin pizzeria i Lilla Edet i en månad. Ändå har han redan råkat ut för flera inbrott och skadegörelser. ”Det här har aldrig hänt i några av våra andra restauranger”, säger han till Bulletin.

5 Mar 2021 06:45
Uppdaterad:
5 Mar 2021 10:44

Den första februari i år fick Nevzat Aykuts restaurang, Navos pizzeria, se dagens ljus i det västgötska samhället Lilla Edet. En månad senare har restaurangen utsatts för flera inbrott och skadegörelser. 

– I början var det lugnt, men de senaste 14 dagarna har det skett flera inbrott. Fyra gånger har någon eller några lyckats ta sig in i lokalen. Egentligen fem gånger, men en av gångerna tog de sig bara in utan att göra någonting, säger Nevzat Aykut. 

I fyra av fallen har den eller de som har tagit sig in i restaurangen också vandaliserat lokalen. Senast upptäckte Nevzat Aykut bland annat en krossad fönsterruta och utslängda varor. Han berättar att det rör sig om liknande typer av skadegörelse varje gång. 

– De slänger kaffemaskinerna och all dricka som finns i skåpen på golvet. Servetterna också. Allt som finns i lokalen. Tre gånger har vi behövt köpa in alla drickor igen.

Vilka är de sammanlagda kostnaderna på skadorna?

– Vi vet inte exakt. Vi har förlorat kanske 7 000–8 000 kronor för varje gång de har kommit in. Vi är ganska nya så vi har inte ens hunnit skaffa försäkring, säger Nevzat Aykut.

Rev sönder porten

Navos pizzeria brukade vara en gammal vänthall. Den har Nevzat Aykut nu gjort om till en pizzeria och kiosk. En portdörr av metall, som förr i tiden stängdes på kvällarna medan vänthallen fortfarande stod öppen, delar restaurangen i två. Båda delarna låses sedan av ytterdörrarna.  

Nevzat Aykut berättar att han i början placerade godis och snacks framför restaurangens diskar. Dessa hamnade sedan utanför porten när restaurangen stängde. Efter de första inbrotten flyttades allt godis in så att det hamnade innanför metallporten efter stängning. 

– Vi flyttade in allt innanför porten och stängde den, men de som bröt sig in klarade av att riva porten också, genom att dra den ur spåret, berättar Nevzat Aykut.

Navos pizzeria var förr i tiden en vänthall. Foto: Privat

I dag har Nevzat Aykut skaffat sig larm och övervakningskameror, vilket var något han inte hade hunnit med tidigare. Han tror och hoppas att den åtgärden kommer att stoppa inbrotten.

Till tidningen TTELA säger Nevzat Aykut att ”ingenting händer” de gånger han har gjort anmälan, och att polisen inte har besökt lokalen utan bara talat med honom via telefon.   

– Men jag förstår dem också. Det fanns inga bilder från någon kamera eller något annat så jag förstår att de inte har kunnat göra mer, säger han till Bulletin. 

Har aldrig hänt förut

Nevzat Aykut säger att han aldrig hade trott att han på så kort tid skulle bli utsatt för inbrott och vandalisering när han öppnade pizzerian i Lilla Edet. Tillsammans med sin fru äger han även Pizzeria Pepperoni i Johanneberg i Göteborg. Han berättar att han aldrig har utsatts för inbrott i Göteborgsrestaurangen.

– Det här har aldrig hänt i några av våra andra restauranger. Jag har även drivit restaurang i utlandet, i Norge, där jag bodde i 15 år. Men det här är första gången det har hänt mig, säger han. 

Nevzat Aykut säger att han har sina misstankar om vilka som kan ligga bakom inbrotten, personer som brukar driva i centrum på kvällarna, men att han utan bevis inte vill peka ut någon eller några.

Ångrar du att du öppnade restaurang i Lilla Edet?

– Nej, varför skulle jag ångra mig? Det finns mycket trevligt folk här. Det kommer att gå bra till slut, säger han och tillägger att de snart ska bli fler anställda på restaurangen:

– Nu är vi två, men snart kommer det en till. Då blir vi tre med mig.

TEXT: Ana Cristina Hernández

ana@bulletin.nu