Facebook noscript imageGudmundson: Magdalena Anderssons piga – en säkerhetsskandal
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Magdalena Anderssons piga – en säkerhetsskandal
Foto: Jessica Gow, TT.
Foto: Jessica Gow, TT.

När larmet gick i statsminister Magdalena Anderssons villa ryckte polisen ut. I bostaden greps en efterlyst person som saknade uppehållsrätt i landet. Händelsen visar på allvarliga säkerhetsbrister på flera nivåer.

1. Sverige har haft två ministermord. Dåvarande statsminister Olof Palme sköts efter ett biobesök på Sveavägen. Utrikesminister Anna Lindh knivmördades när hon handlade på NK.

Att det ännu inte finns tillräckliga säkerhetsrutiner till skydd för rikets högsta ledning är en skandal. Personer som ges tillträde till statsministerns privatbostad ska vara kontrollerade.

För Säkerhetspolisens del är detta inte bara en fråga om personskydd. Det handlar även om kontraspionage.

Att statsminister Magdalena Anderssons hem kan infiltreras väcker onekligen följdfrågor. Släpper Säkerhetspolisen in vilka hantverkare som helst till försvarsministern? Talar utrikesministerns elektriker ryska?

2. Den som tillträder ett högt ämbete har ett ansvar gentemot folket att inte utsätta sig för onödiga risker. Här har statsminister Magdalena Andersson svikit det förtroende hon givits.

Andersson kan inte släppa in vem som helst i sitt hem. Om hon inte själv klarar av att ha kontroll över sin bostad bör hon kräva hjälp av personskyddet.

Statsministerns kansli och statsrådsberedningen – statsministerns eget departement – måste ha rutiner för att säkerställa att ministern har ett fungerande skalskydd även privat.

3. De företag som tillhandahåller service till personer i rikets högsta ledning bär ett tungt ansvar. Deras personal, produkter och tjänster måste hålla en hög säkerhetsnivå.

Magdalena Anderssons städfirma borde betraktas som svartlistad. Det är illa nog att företaget använder illegal arbetskraft – att firman äventyrar säkerheten för rikets högsta ledning är oförlåtligt.

Läs även: Illegal invandrare städerska hos statsminister Magdalena Andersson – var efterlyst

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.