Facebook noscript imageGuldhjälten: ”Bästa dagen i mitt liv”
Sport
Guldhjälten: ”Bästa dagen i mitt liv”
Guldhjälten: ”Bästa dagen i mitt liv”

Den regerande mästaren Tyskland, som också tog VM-silver i fjol, toppade Europarankingen inför finalen.

Men Möregårdh och Sverige var vassare.

– Det känns helt overkligt. Vi har kämpat dag ut och dag in för det här, det känns helt otroligt. Det är den bästa dagen i mitt liv, säger Möregårdh.

Och fanns det ett tillfälle att slå dem så var det nu. Tyskarna kom till final utan sina främsta spelare. Bland annat saknades Europaettan Dmitrij Ovtcharov (rankad 10:a i världen), Dan Qiu (14) och Patrick Franziska (25), som alla tre var med i Europeiska spelen i somras där Sverige finalbesegrades med 3–1 i matcher.

Stort publikstöd

Inte nog med detta. Sverige hade dessutom 2 500 åskådare i ryggen.

Kanske var detta en bidragande orsak till att Truls Möregårdh inledde i rafflande takt. Första set i första matchen mot Benedict Duda var över på mindre än tio minuter.

Andra set var jämnare, men när Möregårdh efter en otrolig boll gick upp till 10–7, vrålade fixstjärnan ut sin glädje och man kunde se hur mycket finalen betydde. Tredje set var en ren formalitet och Sverige hade fått en drömstart i jakten på 15:e EM-guldet.

Falck föll

I andra matchen ställdes Mattias Falck mot veteranen Timo Boll, 42 år, som under så många år varit den som lett Tyskland till landets europeiska dominans, en spelare som Falck personligen också i flera år haft svårt att knäcka.

Falck spelade sannolikt sin bästa pingis sedan han tog sig till VM-final 2019, och vann både första och andra set. Men Boll, som var ute efter sin 21:a europeiska titel, visade rutin och tålamod när han sakta men säkert tog över matchen. Sista set var sedan en av EM-tävlingens stora behållningar, men tyvärr för svensk del var det en rysare som slutade med tysk matchvinst.

Om Tyskland fick hopp med Bolls vinst så återapplicerade Kristian Karlsson den när han i en svängig match besegrade gästernas 20-årige talang Kay Stumper med 3–2 i set.

Därmed gavs Truls Möregårdh chansen att säkra guldet i ett prestigemöte med Timo Boll.

Möregårdh, som besegrat Boll vid ett antal tillfällen, spelade aggressivt och visade inga nerver. Första set spelade han hem med 11–6 och andra med 1–8.

Sverige, som med sina 14 EM-guld har flest av alla, hade nu en och en halv hand på nummer 15.

Men då svarade Boll med att knipa ett set – och guldfirandet fick vänta. Än längre fick det vänta när han knep ett till, och nu växte nervositeten lavinartat.

I femte set återfann Möregårdh aggressiviteten från matchens inledning. Boll hade inget svar, och efter att tysken missat en serve så var saken klar. Möregårdh och hans svenska lagkompisar kunde jubla ikapp tillsammans med publiken.

Sverige hade tagit sitt första EM-guld på 21 år.

TT Nyheter

fakta

Sverige och lag-EM

Sverige har tagit 15 guld, mest av alla, i lagtävlingen i EM, det första 1964 och nu 2023 i Malmö. Det var det första svenska guldet sedan 2002 då Tyskland också besegrades i finalen.