Facebook noscript imageHen Mazzig: ”Vi är bara kanariefågeln i kolgruvan”
Fokus
Hen Mazzig: ”Vi är bara kanariefågeln i kolgruvan”
Hen Mazzig är kritisk mot hur medier som BBC rapporterat om Israels krig mot Hamas. Foto: Hen Mazzig/Instagram
Hen Mazzig är kritisk mot hur medier som BBC rapporterat om Israels krig mot Hamas. Foto: Hen Mazzig/Instagram

Efter Hamas massaker av judar och gästarbetare den 7 oktober i Israel har antisemitiska och Israelfientliga incidenter ökar lavinartat i Sverige och runt om i världen. Men hotet är inte bara mot judar. På sikt hotas hela den västerländska världsordningen säger israeliske entreprenören och digitale influencern Hen Mazzig.

Sedan terrorattacken den 7 oktober har israeliske entreprenören Hen Mazzig varit en av de största opinionsbildarna på sociala medier mot antisemitism och mot Israelhat. Hans ”reels”-inlägg enbart på Instagram har fått över 80 miljoner visningar sedan den 7 oktober.

– Som israelisk [jude] som bor i London sedan några år tillbaka var [attacken och den efterföljande ökningen av antisemitism] något jag inte kunde ignorera, säger Hen Mazzig till Bulletin från London där han driver den ideella organisationen Tel Aviv Institute som jobbar mot antisemitism.

– Vi [judar] hålls alltid ansvariga för allt som händer i Israel. Det är ganska talande eftersom vi ofta får höra [från de som attackerar Israel och judar] att ”det handlar inte om judar, det är inte antisemitism, det handlar bara om Israel”. Och samtidigt är det alltid så att vi judar blir ifrågasatta för det som händer i Israel.

– Sedan är fakta att det bara finns en judisk stat. Så det sätt som man pratar om Israel påverkar judar över hela världen, säger Hen Mazzig.

Demonstrationer i Sverige

I Sverige har det på propalestinska/antiisraeliska demonstrationer de senaste veckorna vrålats om att ”Israel är mördare”, ramsor om att utplåna Israel (From the river to the sea) och sånger om att skjuta raketer mot Israel och att ”krossa sionismen”.

Flera av inläggen som Hen Mazzig gjort sedan terrorattacken handlar om den i hans tycke snedvridna rapportering där man har andra regler och krav på Israel än på andra motsvarande demokratiska länder.

– Ett kvitto på hur vinklad rapporteringen varit är hur brittiska BBC har fått be om ursäkt otaliga gånger sedan kriget bröt ut eftersom att de spridit falsk information om Israel. Man har citerat uppgifter från Hamas, den terrororganisation som förgripit sig på och slaktat bebisar. Och istället för att man ifrågasätter Hamas, så upplever jag det som att media konstant ifrågasätter Israel, säger Hen Mazzig.

– Det är som att Israel skulle vara jämförbara med Hamas när vi vet hur brutala och barbariska Hamas är. Men fortfarande så är det nästan så att Hamas övergrepp är nåt som Israel på något sätt blir ihopkopplade med. Som om Israel skulle vara ansvariga för det. Det är den värsta sortens exempel på att skylla på offret (victim blaming) och gaslighting.

”Båda sidor ljuger”

Sveriges Radios Cecilia Uddén jämställde Israel och Hamas när hon medverkade i SVT:s Agenda.

– Båda sidor ljuger, sade Uddén.

Hen Mazzig menar att det finns en underliggande föreställning om judar bland etablerad media.

– Den här idén att den judiska nationen måste ljuga, att den judiska staten måste ha något ondskefullt motiv bakom allt de säger är egentligen inget nytt. Det är nåt vi fått höra om judar genom århundranden. Att judar, ja de ljuger. Judar är tjuvar.

Den moderna antisemitismen har i praktiken bytt ut ordet judar mot Israel eller sionister menar Hen Mazzig.

Länder som tagit ställning mot Israel inkluderar Ryssland, Turkiet, Kina och andra totalitära regimer.

– Det är svindlande att se hur internationell media nu ställer sig på samma sida som länder som är emot demokrati och frihet.

”Hälsomyndigheten i Gaza”

I svensk media har dödstal och andra uppgifter från den numera världsberömda hälsomyndigheten i Gaza rapats upp – ibland med asterisken att hälsomyndigheten är kontrollerad av Hamas. Hen Mazzig säger att det finns trots allt några journalister som påpekat att siffrorna från Hamaskontrollerade myndigheter inte är tillförlitliga.

– Det bevisades inte minst när [hälsomyndigheten] ljög och överdrev antalet döda vid incidenten den 17 oktober på Al-Ahli-sjukhuset.

Hälsomyndigheten var snabbt ute och påstod att 500 människor dödats och att Israel hade bombat sjukhuset. Inget stöd finns för påståendet att Israel legat bakom och enligt flera olika källor var det en raket från palestinska Islamiska Jihad som slog ner i eller nära sjukhuset. Dödstalet kan enligt olika källor snarare handla om något dussin.

I medias rapportering de senaste veckorna har mycket handlat om den israeliska responsen och krav har rests från främst vänsterpolitiker och islamiska kretsar på ett vapenstillestånd. Men fortfarande är runt 240 judar (exakt antal som lever finns det inga uppgifter på, reds anm) gisslan hos Hamas. Enligt IDF är uppemot ett 30-tal av gisslan pojkar och flickor under 18 år.

Det faktum att gisslan inte visats upp för Röda korset eller någon liknande organisation, för att visa att de behandlas väl, hur oroande är det tycker du?

– Det är extremt oroande. Som jag ser det har inte Röda Korset, Förenta Nationerna eller WHO gjort någonting. De har svikit. De har inte satt press på Hamas. De har inte uppmanat det internationella samfundet att sätta press för att man ska få se gisslan. För att få veta var de hålls och att de är vid hälsa och i säkerhet. Men vi vet ju att så inte är fallet, säger Hen Mazzig och fortsätter:

– Vi vet från vittnesmål och bevis från den 7 oktober att Hamas våldtog och förgrep sig på små flickor. Och att man efter det brutalt slog sönder dem. Det är något som plågar familjerna till de som hålls gisslan. Barn och små flickor hålls fångna av de här monstren och Röda korset och FN gör inget för att få dem frisläppta.

Skyldighet att göra allt

Israel har inte bara en rättighet utan en skyldighet att göra allt i sin makt för att få gisslan fria enligt Hen Mazzig.

– Hade det varit mitt barn, min bebis som hölls fången av de här monstren skulle jag vilja att mitt land gjorde allt, precis allt, för att få dem fria. Och definitivt inte förhandla. För hur kan du förhandla med monster som gjort såna här saker? Hur kan du förhandla med folk som konstant ljuger och gör allt de kan för att skada civila, frågar Hen Mazzig retoriskt.

Terroristerna saknar en moralisk kompass säger han. Därför blir det fel när vi i väst försöker få Hamas att passa in i våra moraliska standarder. Deras agerande följer inte vårt sätt att agera. De är helt amoraliska enligt Hen Mazzig.

– Då blir många desperata efter att försöka kunna säga att Hamas eller någon annan grupp inte är så ond som den faktiskt är, säger han.

– Hamas har inte samma moraliska värderingar som vi i väst har. Och jag tror att det är något som är väldigt viktigt att se det. För gör vi inte det så låter vi dem [Hamas och islamister] lura oss.

Hamas själva har i intervjuer sagt att man kommer att fortsätta med sin terror mot Israel.

”Inget barn ska hållas ansvarig”

Hen Mazzig förklarar den moraliska skillnaden.

– Varje gång som jag ser ett palestinskt barn som dödas i den här konflikten så går mitt hjärta sönder. Inget barn ska hållas ansvarig för vad en terrororganisation eller vad deras regering gör.

Det är inte ovanligt att israeler eller sympatisörer med Israel uttrycker ungefär det du precis sa [att man sörjer palestinska barns död]. Hur kommer det sig tror du att det inte hörs mer från pro-Hamas-håll om att man sörjer varje gång ett israeliskt liv släcks?

– Det är något som jag tänkt på. Men jag vet också att de här människorna som är antisraeliska inte ser oss som människor, säger Hen Mazzig.

– Vi skulle aldrig gå in i Gaza och klusterbomba eller våldta små flickor som Hamas gjorde. Vi är inte som dem. Men trots, eller kanske på grund av, att jag för en kamp mot avhumaniseringen av israeler och judar så måste jag se till att jag inte blir som dem [i min retorik].

Med den växande antisemitismen, stora antiisraeliska demonstrationer runt om i Sverige, Europa, USA. Finns det utrymme för judar här på längre sikt, säg 10-20 år fram i tiden?

– Jag kan säga att av det jag upplevt här i London så har jag redan börjat överväga att flytta tillbaka till Israel. Jag känner mig inte säker här längre och det känns inte som regeringen eller myndigheterna skulle göra särskilt mycket för att skydda mig, säger Hen Mazzig.

Han berättar hur han varit i kontakt med polis flera gånger om dödshot och trakasserier. Inget händer.

– Så jag tror inte att det är ett säkert ställe för judar och det är därför jag funderar på att flytta tillbaka till Israel. Många av mina judiska vänner runt om i Europa och även i Sverige har sagt till mig att de kommer att behöva be om ett israeliskt pass för att flytta tillbaka till Israel.

Ett hot mot hela Väst

I Storbritannien har antalet antisemitiska incidenter ökat med över 1 000 procent efter terrorattacken i Israel.

– Föreställningen att vara emot Israel och antisemitism, att det inte skulle ha något med varandra att göra är bara för dumt. Det är något som folk behöver erkänna. Och det sätt du talar om Israel är också ett sätt du i förlängningen talar om det judiska folket.

Hotet mot judar från Mellanöstern och islamister är ett hot mot hela den västerländska demokratin i slutänden menar Hen Mazzig. Även ickejudar bör oroas även för sin egen skull.

– Det är på ett sätt väldigt talande att många judar skulle känna sig säkrare i Israel där för lite mer än en månad judar blev slaktade, mördade och skändade. Och de känner fortfarande att de kommer att vara säkrare där.

– Det här borde oroa länder där judar inte känner sig säkra. Vi har sett det om och om igen genom historien där judar har attackerats. Vi är bara kanariefågeln i kolgruvan. Vi är de första som blir attackerade. Sen kommer de efter alla andra, säger Hen Mazzig ödesmättat.

– Jag tycker om jag ska vara ärlig att det är vansinne att regeringar och myndigheter inte gör precis allt de kan för att stoppa det här när det åter sker igen.

Osama Bin Laden

De grova antisemitiska budskapen sprids öppet på sociala medieplattformar som Tiktok. I en postmodern värld har till och med terroristen Osama Bin Laden numera börjat skönmålas.

– På Tiktok idag såg jag hur ordet Bin Laden trendade. Eftersom att ungdomar gör filmer om Bin Laden och säger att han var inte så ond som ”USA” sagt att han är.

Vad är lösningen?

– Det här är ett hot mot den västerländska civilisationen. Ett hot mot alla demokratier. Allt detta är bara ett första tecken på hur samhällen kommer att kollapsa. Och jag tror att det goda människor i dessa samhällen behöver göra, om de bryr sig om ländernas framtid, om de inte vill att deras länder ska förvandlas till skrämmande platser där människor inte kan framföra sina åsikter fritt.

– Då är det är upp till goda människor som bryr sig att göra allt i sin makt, från att tala med sina politiker, att pressa dem att stödja Israel, säger Hen Mazzig som återigen poängterar att frågan är större än judar och att det ytterst handlar om att försvara demokrati och den nationella identiteten.

– Det handlar inte om judar. Det handlar om att stödja demokratin. Det handlar om att vara på rätt sida av historien när det finns krafter som försöker förändra. Identiteten av ditt land, och om du inte gör något för att stoppa det, kommer det att förvandlas till vad som hände i Tyskland under Förintelsen och vad som hände i Spanien under den spanska inkvisitionen.

Rötter i Irak och Tunisien

Hen Mazzig vänder sig mot intersektionella analyser om att araber skulle vara i ett underläge som förklarar eller rättfärdigar deras agerande.

– Min familj kommer från Irak och Tunisien. De blev förföljda av araber. Vi blir nu förföljda i Israel från arabiska aktivister och terrorgrupper med samma ideologier.

Analysen att vissa grupper ges offerroll är något som Väst behöver göra upp med tycker Hen Mazzig. Bara för att man har en icke-vit hudfärg ger det inte något tolkningsföreträde.

– Ja, rasism är verklig och vi måste bekämpa rasism. Men du kan inte bekämpa rasism med antisemitism, och slutresultatet kommer att vara att ditt samhälle kommer att kollapsa. Jag hoppas och önskar att varje land gör allt de kan för att stoppa det.

Cirka 1 200 judar och gästarbetare slaktades när palestinska terrorister från Hamas bröt sig in i södra Israel den 7 oktober. Cirka 240 personer, varav flera är barn, kidnappades och hålls som gisslan av Hamas i Gaza enligt israeliska armén, IDF.

Pelle Zackrisson