Facebook noscript imageHizb ut-Tahrir: ”Sedan återkommer det islamiska kalifatet”
Nyheter
Hizb ut-Tahrir: ”Sedan återkommer det islamiska kalifatet”
Hizb ut-Tahrir hetsade om ett islamiskt kalifat och om att erövra hela ”Palestina”.
Hizb ut-Tahrir hetsade om ett islamiskt kalifat och om att erövra hela ”Palestina”.

Under söndagen höll den salafistiska organisationen Hizb ut-Tahrir en demonstration på Odenplan i centrala Stockholm. Under mötet förespråkades våld och ett utplånande av staten Israel. – [Israel] är inget annat än Västs hundar, sade Hizb ut-Tahrirs talare.

Inför demonstrationen hade Hizb ut-Tahrir på sin Facebooksida skrivit att ”svenska politiker stöttar ’sionistiska organisationens’ terror mot våra syskon”.

– Vi ser i väst den ideologiska svagheten, skrek Hizb ut-Tahrirs talare när den salafistiska organisationen med rötter i det palestinska området demonstrerade på Odenplan i Stockholm på söndagen.

Hizb ut-Tahrir förespråkar att använda våld i konflikten med Israel och kallar konflikten om de omstridda områdena för ”ockupation”.

– Lösningen är enkel. En ockupation den löses med jihad. En ockupation, en militär invasion. Den stoppas med militär aktion, sade Hizb ut-Tahrirs talare.

– Allahu Akbar, skrek folksamlingen till svar.

– Vi snackar om hela Palestina, hela Palestina, hela Palestina är ockuperat [...] Det här är muslimsk mark, sade talaren.

Ett uttalande som i praktiken innebär ett förnekande av Israels rätt att existera.

”Västs hundar”

Talaren fortsatte att tala om ”befrielse från den västerländska dominansen”.

– Befrielse från den västerländske härskaren. Vi muslimer, vår enda lösning[…] befriar oss från de här makthavarna, de här tyrannerna, de här despoterna, de (Israel) är inget annat än Västs hundar, skrek han.

En passus i talet handlade om antisemitism och judar. Enligt Hizb ut-Tahrir så är antisemitism ett europeiskt problem och orsaken till att Israel uppstod. Judar har aldrig haft det så bra som när de varit under muslimskt styre var en annan poäng som Hizb ut-Tahrir gjorde.

– Judarnas guldålder var under muslimernas styre, slog talaren fast.

Ett påstående som inte har något stöd i verkligheten och kommer en vecka efter muslimska Hamas massmord på judar i Israel.

Hizb ut-Tahrirs talare fortsatte att förklara att vad ”lösningen” är efter att man idag lever under ett ”tyranniskt styre” och ett ”förtryckarstyre”.

– Sedan återkommer det islamiska kalifatet!

– Allahu Akbar, vrålade publiken som svar.

På Facebook har Hizb ut-Tahrirs egen sändning från evenemanget delats i flera ryskspråkiga grupper.

Pelle Zackrisson