Facebook noscript imageHögerblocket överens: Här är Tidöavtalet
Politik
Högerblocket överens: Här är Tidöavtalet
Högerblocket eniga. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Högerblocket eniga. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under fredagsförmiddagen höll Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en gemensam pressträff där man kunde presentera en överenskommelse partierna emellan. Nu går Kristerssons lag mot statsministeromröstning på måndag.

Två dagar över tiden står överenskommelsen klar. Under fredagsförmiddagen kunde Ulf Kristersson tillsammans med sina blockkollegor Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) stolt visa upp en nedskriven överenskommelse.

Man kunde även presentera att Liberalerna kommer ingå i en minoritetsregering med Moderaterna och Kristdemokraterna, samtidigt som Sveriges näst största parti, Sverigedemokraterna står som stödparti.

Den nedskrivna överenskommelsen mellan partierna är döpt till ”Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige”.

Sju samarbetsprojekt

Ulf Kristersson (M) inledde presskonferensen med att visa upp dokumentet som bevisar att partierna är eniga. Han nämnde bland annat kriminaliteten, invandringen, vårdköer och skolan som de punkter där partierna är eniga.

Han nämnde även förhandlingarna mellan partierna har omfattat sju samarbetsprojekt samt ett budgetsamarbete. De sju projekten omfattar kriminalitet, migration och integration, energipolitik och sjukvård, skolan samt att stärka fri- och rättigheter.

Sverigedemokraternas lista

Efter Kristersson följde en kommentar av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Partiledaren nämnde att partiets främsta fråga för att stötta Kristerssons regering har varit invandringspolitiken.

– För oss har det varit helt avgörande att ett maktskifte måste vara ett paradigmskifte när det kommer till invandringspolitiken, berättade Åkesson.

Åkesson talade även om asylrätten, som han menar ska värnas men även begränsas sett till hur det ser ut i dagsläget.

– Sveriges regelverk ska inte vara mer generöst än vad EU-rätten kräver av oss.

Åkesson presenterade även andra frågor kring migration och integration som Sverigedemokraterna har fått igenom under förhandlingarna. Bland annat har man understrukit ett ordnat mottagande och skärpta krav för de som invandrar till Sverige, men även rättssäkerhet på migrationsområdet och skärpta villkor för arbetskraftsinvandring.

Kärnkraft och vindkraft

På pressträffen diskuterades även energipolitiken och hur den nya regeringen kommer arbeta för ett hållbart Sverige. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch fick ansvaret att redovisa några av de beslut partierna kommit överens om.

Busch talade bland annat om regeringens nya mål: Ett Sverige med 100 procent fossilfri elproduktion. Vägen dit lägger mer vikt på kärnkraften, men kommer även förlita sig på vindkraften som fortsatt kommer vara ”en viktig del av energimixen”, enligt Ebba Busch.

KD-ledaren förklarade även att avfallsskatten ska avskaffas för att förbättra de ekonomiska förutsättningarna att köra i gång med kraftvärmeverk för elproduktion. Partiernas löfte om att begränsa skenande elräkningar för svenska hushåll via högkostnadsskydd, annat än att löftet kommer levereras, diskuterades inte på pressträffen.

Den avgående regeringens uppdrag till Svenska Kraftnät, där redovisning hur hushåll och företag ska kompenseras i och med energikrisen, menade Busch var av högerregeringens prioritet att skynda på.

– Vi ska göra allt vi kan för att påskynda den processen, säger Ebba Busch.

Texten uppdateras

Läs även: Kristerssons lag håller pressträff om ny regering

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu