Facebook noscript imageIntegrationspolisen: Vi har låtit kriminella nätverk breda ut sig
Nyheter
Integrationspolisen: Vi har låtit kriminella nätverk breda ut sig
Ulf Boström. Foto: SVT
Ulf Boström. Foto: SVT

Utpressning, maffiaverksamhet och lokala företagare som lever under konstanta dödshot. Nu slår integrationspolisen Ulf Boström larm om den organiserade brottslighetens dolda offer.

I en intervju som nyligen genomfördes av SVT berättar Ulf Boström, integrationspolis i nordöstra Göreborg, om den organiserade brottslighetens maffialiknande utpressningsmetoder. När han blir tillfrågad om hur det känns bryter han ut i tårar.

Han säger att det framför allt drabbar människor med invandrarbakgrund som driver småföretag eller andra verksamheter. De lever under konstanta dödshot och tvingas att betala till kriminella gäng eller klanbaserade nätverk.

– Antingen betalar du och försöker leva ett normalt liv i tysthet och inte berätta för någon. Eller så står du emot och så fördärvas ditt liv totalt, säger Boström.

Han menar att offren är helt chanslösa och att inte ens polisen längre kan skydda dem. Framför allt beror det på att brottsligheten sker i det fördolda och att de som utsätts inte vågar berätta det för någon. Boström menar att detta är ett gigantiskt problem men att polisen idag inte har någon statistik på exakt hur många som drabbas.

– Eftersom vi under så lång tid låtit den här verksamheten bre ut sig i hela Sverige så har de gäng i alla de större städerna. De har ögon och öron överallt.

Ytterligare en dimension i brottsligheten är de maffialiknande tendenser som finns. De som utpressas förväntas att med ett leende bjuda de kriminella på mat eller tjänster.

– Det är inte bara det att man blir så djävulskt utpressad. Den som blir utpressad måste också se glad ut när de kommer, säger Boström

Läs även: Maskerat gäng försökte stoppa SVT:s reportrar i Norrby

Kritiserar polismyndigheten

Boström poängterar också den maktlöshet som han upplever gentemot de personer inom polismyndigheten som han menar är ytterst ansvariga.

– Den största maktlösheten är att det inte går att i ett lugnt och stilla samtal förklara det för dem som har det högsta ansvaret inom polismyndigheten.

Han säger att i dagsläget kan polisen bara agera först när ett synligt brott begåtts. De genomför en åtgärd och sedan åker man därifrån. För att få bukt med den aktuella problematiken förespråkar Boström återinförandet av preventivt arbetande poliser.

– Utsätts man för brott 24/7, att det olaga hotet ligger över dig 24/7 så måste vi återinföra de socialt uthålliga poliserna som arbetade preventivt så att de på ett effektivt sätt kan skydda människor i deras vardag.

Ulf Boström är vid sidan av sitt polisyrke engagerad i det lokala partiet Demokraterna som sitter i Göreborgs kommuns fullmäktigeförsamling.

Läs även: Fjärde person med klankoppling begärs häktad efter upploppet i Hjällbo

Simon Nilsson