Facebook noscript imageIntervju: ”Palestinska barn hjärntvättas till terrordåd”
Fokus
Intervju: ”Palestinska barn hjärntvättas till terrordåd”
Bulletin har intervjuat Itamar Marcus. Demonstration mot Benjamin Netanyahus besök i Berlin. Foto: Pressbild / Steffi Loos/AP/TT
Bulletin har intervjuat Itamar Marcus. Demonstration mot Benjamin Netanyahus besök i Berlin. Foto: Pressbild / Steffi Loos/AP/TT

Läget är spänt i Israel. Landet har drabbats av flera terrorattacker på senaste tiden och många har dödats på båda sidor som resultat av detta. Terrordåden begås av allt yngre gärningsmän och Bulletin har intervjuat forskaren och grundaren av Palestinian Media Watch, Itamar Marcus, om utvecklingen i landet.

– Fred diskuteras inte längre av den palestinska myndigheten, utan martyrskap är vad de uppmanar de unga till.

För närvarande är läget väldigt spänt mellan israeler och palestinier. Upptrappningen av konflikten är den mest dramatiska man sett på flera år. Flera palestinska terrordåd har utförts och många har dödats på båda sidor i konflikten bara de senaste veckorna.

Terrordåden från den palestinska sidan har eskalerat och gärningsmännen blir allt yngre. Detta har skapat stor frustration bland israelerna, och vid några tillfällen har civila israeler valt att ta lagen i egna händer gått till attack mot palestinska civila. Situationen har fortsatt att eskalera.

Bulletin har pratat med den israeliska forskaren Itamar Marcus som grundade Palestinian Media Watch, en organisation som djupgående studerar det palestinska samhället och dess retorik, genom att bland annat analysera den palestinska myndigheten via deras medier och skolböcker.

– Palestinska barn hjärntvättas av de palestinska ledarna, inte bara för att gå ut och döda, ännu värre, utan för att försöka bli dödade samtidigt som de gör det. Det vill säga bli shahids [martyrer], säger Itamar Marcus.

Han beskriver att man studerat detta i åratal, men att det nått en klimax idag. Aldrig någonsin har de sett så många palestinska ungdomar utföra terrorattacker mot civila israeler.

Marcus menar att det är en oroväckande utveckling.

– De går inte enbart till attack för att döda, utan också för att bli dödade. På så vis kan den palestinska myndigheten sedan använda deras död för att skuldbelägga och lägga skammen på Israel, förklarar Marcus.

Hjärntvätt av barn

Enligt Marcus och hans organisation sker en form av hjärntvätt av palestinska barn, från tidig ålder. Låtar och poesi präglas av glorifieringen av martyrskapet. Unga flickor i 6–7-årsåldern ses recitera poesi som handlar om hur barn tar till vapen. I låtarna saker som “vårt vapen är islam och vår ammunition är våra barn” och “jag kommer att dö, men Palestina kommer att leva.”

– En av mammorna till en palestinsk pojke som utförde en terrorattack för inte så länge sedan sade i palestinsk tv: “Varje barn vill bli en martyr, varje tonåring vill bli en martyr”, förklarar han.

Marcus säger vidare att även på dessa unga gärningsmäns begravningar skanderas och glorifieras martyrskapet. Unga pojkars begravningar beskrivs som bröllop för det eviga livet i paradiset som väntar dem.

– De indoktrinerar ungdomar att inte oroa sig för att bli martyrer, utan tvärtom, om de blir martyrer väntar ett evigt liv i paradiset, med 72 oskulder och ett underbart liv.

– Ungdomarna indoktrineras ständigt med budskapet att dö i martyrskap. De unga lockas av det för de ser martyrernas bilder överallt, de ser en popularitet som de också själva vill ha och därför eftersträvar många martyrskap, säger Marcus.

På en av begravningarna för en ung pojke som begått ett terrordåd, säger hans vän i en intervju att hans kompis som dött sade till honom dagen innan attentatet att ta en bild med honom, för imorgon, dagen för attentatet, kommer han att bli en känd martyr. Det är ett vanligt förekommande fenomen, berättar Marcus.

– Det är ofattbara saker dessa barn är beredda att göra för att bli kända. Den palestinska ledningen skapar en myt som gör att dessa unga palestinier söker sig till att bli martyrer och dödade, för att bli kända, säge Marcus.

Många viktiga lärdomar

Marcus har jobbat med Palestinian Media Watch i över tjugo år och andra viktiga upptäckter som organisationen gjort rör hur den palestinska myndigheten betalar ut löner till terrorister för att ha utfört terrordåd.

Han ger ett exempel på en palestinsk man som försökte köra över israeliska säkerhetsstyrkor, men stoppades. När han fick frågan varför han gjorde det svarade han att han inte hade pengar och tänkte ta sitt liv då han inte längre kunde försörja sin familj. Sedan tänkte han att det var mer värt att göra det samtidigt som han utförde ett terrordåd, för då får iallfall hans familj levebröd.

– De betalar månadslön till terroristernas familjer. Palestinier erbjuds mer pengar för att utföra terrordåd än vad de får för ett vanligt jobb. Vuxna utför terrordåden för pengar, medan de unga gör det för att bli kända, förklarar Marcus.

Enligt Marcus är fenomenet att unga begår terrorbrott känt sedan tidigare, men till denna grad och för kändisskap, är något helt nytt och mycket oroväckande. Unga hjärntvättas till att begå terrorbrott mer för bli dödade än att döda. På så vis kan den palestinska myndigheten vända sig till internationella samfundet och peka på Israel som boven.

På frågan om hur man kan lösa detta säger Marcus att man måste belysa ämnet och få de internationella samfunden samt världens länder att fördöma de palestinska myndigheternas beteende.

– Enda sättet är att belysa hur palestinska myndigheter övertygar barn att bli martyrer. Detta är ett övergrepp mot barn. Det är viktigt att skapa medvetenhet så att de inte kan använda barn på detta fruktansvärda sätt, säger Marcus.

Han avslutar med att förklara att det är ytterst viktigt att man fördömer detta agerande, framför allt för att stoppa oskyldiga palestinska barn från att dö, men också för att stoppa israeliska liv från att spillas i dessa grymma terrorattacker.

Läs även: Putin rekryterar palestinier från flyktingläger till kriget i Ukraina

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.