Facebook noscript imageIpsos: Centerpartiet har tappat hälften av stödet på ett år
Politik
Ipsos: Centerpartiet har tappat hälften av stödet på ett år
Centerpartiets ordförande Annie Lööf tar en groupie med centeranhängare efter den senaste partiledardebatten i SVT. Foto: Fredrik Persson/TT
Centerpartiets ordförande Annie Lööf tar en groupie med centeranhängare efter den senaste partiledardebatten i SVT. Foto: Fredrik Persson/TT

I juni 2021 låg väljarstödet för Centerpartiet på tio procent i Ipsos/DN:s väljarundersökning. Nu har partiet tappat hälften av sympatierna, ett ras som startade med haveriet kring januariavtalet.

På knappt ett år har väljarstödet halverats för Annie Lööf och Centerpartiet, det visar den senaste väljarundersökningen från Ipsos, beställd av DN, som redovisades under tisdagen. Även Kristdemokraterna Miljöpartiet backar en procentenhet i mätningen.

Den stora vinnaren är Socialdemokraterna som går fram med två procentenheter till 32 procent av stödet i väljarundersökningen.

Fast under spärren

Både Liberalerna och nu även Miljöpartiet är fast under fyraprocentspärren i Ipsos mätning för maj 2022. Båda partierna får tre procent vardera av stödet.

Övriga partier ligger kvar på samma nivå som i aprilmätningen.

Om det var val idag

Enligt Ipsos skulle S+V få 41 procent av väljarstödet och M+KD+SD skulle få 45 procent. Centerpartiet har fortfarande vågmästarrollen med sina fem procent av väljarstödet.

S 32 procent (30 i april)
M 22 (22)
SD 18 (18)
V 9 (9)
C 5 (6)
KD 5 (6)
MP 3 (4)
L 3 (3)
Övriga 3 (2)

Läs även: Omnipoll: Så skulle svenskarna rösta om det var val i dag

Tomas Hedlund

Journalist
Tips mottages gärna!
tomas@bulletin.nu

fakta

Så gick undersökningen till

Ipsos har genomfört 1569 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 10-22 maj. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 351 intervjuer via talad telefoni och 505 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 713 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Andelen osäkra var 12 procent.

Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

Källa: DN.se