Facebook noscript imageKvinnlig IS-medlem döms – tog med sin tvååring till Syrien
Nyheter
Kvinnlig IS-medlem döms – tog med sin tvååring till Syrien
Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP
Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Hovrätten slår fast tingsrättens dom mot Rasha Homada som 2014 reste till ett IS-kontrollerat område i Syrien med sin tvåårige son. Utan pappans godkännande tog Homada med pojken från Sverige och var borta i över sex år.

Under torsdagen meddelade hovrätten för Skåne och Blekinge att man slår fast tingsrättens dom mot Rasha Homada som i augusti 2014 tog med sin tvåårige son till IS i Syrien. Inför resan uppgav kvinnan till barnets pappa att hon skulle till Turkiet på semester.

Pappan som hade en del i vårdnaden om barnet godkände semesterresan men hade ingen vetskap om att Rasha Homada fortsatte över gränsen till Syrien. Tillsammans med sonen reste hon in i ett IS-kontrollerat område.

I slutet av 2017 greps Homada av kurdiska styrkor och sattes i fångläger. Där satt hon till 2020 då hon flydde till Turkiet och därifrån utvisades hon till Sverige. Först den 30 november 2020 återförenades pojken med sin pappa. Sex år efter att han togs med från Sverige.

Reste av ”religiöst intresse”

Till sitt försvar hävdar Rasha Homada att hon rest till Syrien på grund av sitt religiösa intresse och för att se om den idylliska bilden av IS som målats upp verkligen kunde stämma. Hon påstår att hon hade för avsikt att återvända efter några dagar men frihetsberövades när hon kommit fram till det IS-kontrollerade området.

Tingsrätten slog fast att Homada varit medveten om vilka förhållanden som rådde i Syrien då hon rest dit med sin son utan pappans godkännande med syfte att bosätta sig där. På grund av detta dömdes hon vid Lunds tingsrätt till tre års fängelse för egenmäktighet med barn. En dom som även hovrätten kommit fram till efter att samtliga parter i målet överklagat.

Hovrättens bevisning mot Rasha Homada består framförallt i material som samlats in från hennes Facebook-konto men det finns även bilder på sonen. På en av bilderna i förundersökningen syns sonen poserandes med en pistol samtidigt som han håller pekfingret i luften. En gest som anhängare av IS använder sig av för att signalera att man tänker offra sitt liv för martyrskap.

Läs även: Kvinnlig IS-medlem döms till rättspsyk – trodde hon slog mot djinner

Läs även: “Islamistskolor fick för mycket pengar”

Simon Nilsson