Facebook noscript imageIslamistiska påverkansoperationer om LVU eskalerar
Nyheter
Islamistiska påverkansoperationer om LVU eskalerar
Islamistiska påverkansoperationer om LVU eskalerar. Demonstration på Mynttorget i Stockholm. Foto: Paul Wennerholm/TT
Islamistiska påverkansoperationer om LVU eskalerar. Demonstration på Mynttorget i Stockholm. Foto: Paul Wennerholm/TT

Islamister med kopplingar till olika våldsbejakande organisationer har satt igång påverkanskampanjer mot socialtjänsten där lögner sprids att svenska myndigheter kidnappar barn. – Det har eskalerat under senaste tiden. Detta kan vara ett sätt att påverka myndighetsutövningen, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för myndigheten för psykologiskt försvar, till Sveriges Radio.

Lagen om vård av unga, LVU, engagerar brett i islamiska kretsar. Både desinformation och rena konspirationsteorier om att svenska myndigheter kidnappar barn sprids som en löpeld på olika stängda sociala medier-forum med tusentals medlemmar, något som Doku var först med att rapportera.

I olika inlägg går att läsa att barn kidnappas och tvingas äta fläsk (något som enligt muslimsk tro är ”orent”) och dricka alkohol. Avsändare beskriver hur barn tvångsplaceras i icke-muslimska hem för att försvenskas. Socialtjänsten beskrivs som maffia och media som medlöpare, rapporterar Doku.

Mikael Östlund, kommunikationschef vid myndigheten för psykologiskt försvar, säger till Bulletin att de senaste händelserna ska klassas som påverkanskampanjer, då information spridits från en officiell plattform i syfte att vilseleda och påverka aktörer i en viss riktning.

Utvisningsdömda imamer inblandade

Personer som engagerat sig i påverkanskampanjerna är enligt Doku bland annat de utvisningsdömda imamerna Abo Raad, Fekri Hamad och Raad Al-Duhan men även medlemmar från fundamentalistiska rörelsen Hizb ut Tahrir. Mikael Yüksel, partiledare för muslimskt profilerade partiet Nyans, har kommunicerat till sina väljare att LVU kommer att bli en viktig valfråga i höst.

Påverkanskampanjen mot socialtjänsten startade redan i december förra året enligt Expressen. Ett 20-tal olika videor spreds på medieplattformar, vilka innehöll rena påhopp på enskilda socialsekreterare och angrepp riktade mot socialtjänsten.

Den tidigare utvisningsdömde Raad Al-Duhan, son till Gävleimamen Abo Raad, är en som aktivt deltar i påverkanskampanjen. Raad Al-Duhan har spridit eget videomaterial på arabiska, där Duhan felaktigt påstår att ”socialtjänsten tar folks barn av löjliga skäl i någon form av människohandel”. Inlägget har i nuläget fått över 50 000 visningar på Twitter.

Demonstration på Mynttorget

Under måndagen arrangerade Zeinab Ltaif från Facebook-gruppen Barnens rättigheter, Mina rättigheter, en demonstration på Mynttorget. Facebook-gruppen skapades i september och har över 21 000 medlemmar.

Omkring 200 personer samlades för att demonstrera mot LVU och svenska myndigheter. Flera av deltagarna har varit aktiva i olika diskussionsforum om LVU på Facebook. Bland de aktiva på Facebooksidan återkommer flera av de utvisningsdömda imamerna, skriver Expressen.

Stämningen var stundtals hätsk och demonstranterna skanderade ”Vi vill ha våra barn”. På flera plakat i folkmassan stod bland annat att läsa: ”Socialtjänsten ljuger medvetet i rättssalen, var är rättvisan?” och ”Fria Mohammed Ali Khan”.

Manifestationen uppmärksammades på Qatar-baserade Al Jazeeras Twitterkonto med över 17 miljoner följare, enligt uppgifter från Expressen.

Flera av demonstranterna har tidigare samlats utanför olika socialkontor runt om i landet och hängt ut socialsekreterare med namn, bild och hemadress, skriver Doku.

På söndag kommer nästa demonstration mot LVU att hållas i Göteborg på Gustav Adolfs torg enligt information från Zeinabs Facebook-sida.

På arabisktalande sociala medier sprids även boken LVU: lönsam kommunal människohandel, författad av tidigare Centerpartisten Ove Svidén. Boken riktar hård kritik mot Sveriges LVU-system. Flera demonstranter aktiva inom påverkanskampanjen hänvisar till och använder hans bok om LVU som fakta. Ove Svidén blev rikskänd när han kandiderade till riksdagen 2006 för Centerpartiet, men avslöjades som antisemit då han påstod att 9/11 var en judisk konspiration.

Myndigheten: Skrämseltaktik

Mikael Tofvesson, operativ chef för myndigheten för psykologiskt försvar, säger till Sveriges Radio att dessa aktioner kan skapa polarisering genom att vissa offergrupper målas ut. Enligt Tofvesson är målet med operationerna att nå muslimer globalt med radikaliserande budskap i syfte att förstärka en grupps självidentitet.

– Vi tittar bara på yttre hot. Vi ser att den här påverkanskampanjen är väldigt stor internationellt och når ut till miljontals följare. Vi kan inte bedöma hur stor risken i dagsläget är för en attack, men att personer hotar att ta till våld och terror är en form av skrämseltaktik, säger han.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu