Facebook noscript imageIsraelflagga eldades på Sergels torg – folksamling: ”Krossa sionismen”
Nyheter
Israelflagga eldades på Sergels torg – folksamling: ”Krossa sionismen”
En israelisk flagga eldades upp efter manifestationen. Under manifestationen var en av talarna en minderårig flicka som skrek om att barn inte skulle bombas. Foto: Pelle Zackrisson/Ann Charlott Altstadt
En israelisk flagga eldades upp efter manifestationen. Under manifestationen var en av talarna en minderårig flicka som skrek om att barn inte skulle bombas. Foto: Pelle Zackrisson/Ann Charlott Altstadt

En propalestinsk demonstration bredvid riksdagen i Stockholm på söndagen spårade ur. En israelisk flagga eldades upp vid Sergels torg och tidigare skrek en upphetsad folkmassa om ”From the river to the sea, Palestine will be free” och ”Krossa sionismen” utanför riksdagen.

Det var fullt med propalestinska sympatisörer bredvid Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm på söndagen. En majoritet med ursprung i Mellanöstern. Men även svenskar hade letat sig till den tillståndsgivna manifestationen som hade föregåtts av en demonstrationsmarch från Odenplan.

Enligt Bulletins uppskattning var åtminstone 1 000 personer samlade.

Efter det ordinarie programmet spårade manifestationen ur ordentligt och en israelisk flagga eldades upp på Sergels torg medan en folkmassa vrålade nedanför:

– Krossa sionismen!

– Småbarnsslaktare!

– Vakna Sverige!

– Netanyahu mördare! Israel mördare! Småbarnsslaktare!

Under manifestationen bredvid Riksdagshuset hölls en rad tal där Israel bland annat anklagades för att mörda barn.

Den ökända ramsan ”From the river to the sea, Palestine will be free” skanderades upprepade gånger.

Ramsan syftar på att ”befria” Palestina ”from the river (Jordanfloden) to the sea (Medelhavet)”. Vilket innebär ett utplånande av staten Israel.

Barn användes i propagandan

Ett annat inslag var när en rosa talarstol med skriften ”I live a magic dream” ställdes fram och en flicka i uppskattningsvis 9–10-årsåldern fick läsa ett förskrivet tal om vad hon skulle göra om hon var svensk statsminister.

– Jag som statsminister skulle skicka pengar till Gazas barn så att de får bra skolor och sjukhus som inte bombas ner, skrek flickan.

En klassisk trop bland antisemiter är att judar vill mörda palestinska barn, ”blood libel”.

En av talarna berättade hur hon var där i egenskap av ”kollektiv konstnär” och att hon på senare tid hade haft lite svårt att sköta sitt jobb.

– För jag måste vara helt opolitisk när jag jobbar med konst och barn i skolan. Så på morgonen hänger jag av mig min palestinasjal när jag går till jobbet.

Som avslutning på demonstrationen spelade bandet Kofi och sjöng låten ”Leve Palestina och krossa sionismen”. En nyskriven vers om att Israel skulle sluta mörda barn hade lagts till meddelade sångerskan innan låten startade och stor allsång bröt ut.

Och vi har kastat stenar på, soldater och poliser.
Och vi har skjutit raketer, mot våra fiender.
Och hela världen känner till vår kamp.

Leve, leve, leve Palestina, Leve, leve, leve Palestina.
Leve Palestina och krossa sionismen!
Leve Palestina och krossa sionismen!

Politiska högdjur på plats

På X, tidigare Twitter, berättar chefredaktören för Dala-Demokraten, och ledarskribenten för ETC, Göran Greider att han deltog i demonstrationen vid Riksdagshuset.

I publiken syntes även Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.