Facebook noscript image”Jag sov” bör aldrig få vara ursäkt för våldtäkt
Carolin Dahlman
Krönikörer
”Jag sov” bör aldrig få vara ursäkt för våldtäkt
Inte vaken? Nähä. Men det var hon. Foto: Junge, Heiko/TT
Inte vaken? Nähä. Men det var hon. Foto: Junge, Heiko/TT

När domstolen friar våldtäktsmän med argumentet att de sov under övergreppet öppnas möjligheter för andra att också ska skylla ifrån sig på ”sexsomni”. Det skulle ge fler kvinnor mardrömmar.

KRÖNIKA. En man som dömts för våldtäkt till fängelse i två år friades på torsdagen av hovrätten. Enligt en sömnexpert hade våldtäktsmannen ”sexsomni”, som betyder att man har sex med folk i sömnen. Han var på grund av detta tydligen omedveten om sin gärning – och fick gå fri (Expressen 7/5). 

Vilket flum! Hur många fler kvinnor kan han nu våldta framöver, trygg i förvissningen om att han slipper straff ? Det är ju synd om stackarn som har denna form av sexuellt betingad somnambulism och utför sexuella handlingar medan han sover. 

”Det är en lättnad för honom. Äntligen frikänd, sa mannens advokat. Men för kvinnan var det annorlunda. ”Hon har mått jättedåligt efter händelsen och har inte kunnat bo kvar i bostaden”, skrev tingsrätten i sin dom.

Ja, även om han hängde med John Blund när han kränkte henne var det hela långt ifrån sagolikt för henne. 

Det är förfärligt om svenska domstolar köper detta. 

I oktober friades en annan våldtäktsman av Hovrätten då man trodde på att det hela hänt i sömnen (PD 19/10).

I november friades en 28-årig man av Skaraborgs tingsrätt från försök till våldtäkt mot en elvaåring, eftersom han sa sig ha gått i sömnen och lagt sig hos flickan (Expressen 17/11). ”Han visste precis vad han gjorde. Jag får mardrömmar om vad mer som kunde ha hänt om inte mamma hade vaknat”, sa hon.

Ja, vilket helvete att vakna upp med en gubbe ovanpå och i sig. Vilket dubbelhelvete att se hur gubben sen frias medan man själv lider – kanske livet ut.

2016 rapporterade Ekot: ”Att hävda att en våldtäkt begicks i sömnen och utan uppsåt har blivit ett allt vanligare försvar i domstol” (2/11 -16). ”I många fall frias de åtalade männen av just detta skäl”. 

Radion hade gått igenom 18 våldtäktsfall där sexsomni använts som motargument mot uppsåt. I tio av fallen friades mannen. ”Det är en tydlig trend att vi får den här invändningen i våra domstolar”, kommenterade Madeleine Leijonhuvud, professor emerita i straffrätt. 

Studio Ett tog upp några exempel. Ett av dem var en 13-årig flicka som blivit gravid med en över 50 år gammal man som friades från våldtäkt mot barn då hovrätten ansåg att samlaget kan ha skett i sömnen (2/11 -16).

Enligt Studio Ett hade den ledande experten inom sexsomni i Sverige, Jerker Hetta – som ofta deltar i rättegångar – själv aldrig publicerat någon forskning i ämnet. ”Det har ingen i Sverige gjort. Ändå är det till Jerker Hetta som förundersökningsledarna vänder sig för svar.”

Radion hade intervjuat den internationellt ledande experten Carlos Schenck, professor i psykiatri på University of Minnesota, och expertvittne i många amerikanska rättegångar. Han fick läsa de svenska domarna och fann resonemang som var irrelevanta, eller ibland till och med felaktiga. I tre av fallen fanns mer som tydde på att mannen var berusad än att han sov. Schenck sa att det var ”extremt osannolikt” att det rörde sig om sexsomni om det handlade om sex mellan två personer som aldrig haft sex förut. 

Man konstaterade att det fanns forskning som bevisade att sexsomni existerar, men att det då oftast rör sig om onani eller tafsande. ”De få fall av fullbordade samlag som studerats medicinskt och publicerats i forskningslitteratur har alla varit samlag med en partner”. 

Svea hovrätts president Fredrik Wersäll, var oroad över att det fanns så lite kunskap på området. ”Det är väldigt angeläget att vi får ett hållbart forskningsläge som vi i domstolarna kan ta ställning till. För själva kan vi egentligen inte bedöma hållbarheten i den här forskningen”.

Hmm. Det kan vara mumbojumbo alltså från någon enstaka sömnforskare som gör att våldtäktsmän får frihet.

Den sorgliga slutsatsen är att svenska kvinnor kan bli skändade av personer som kommer undan med nonsensargument. Man tror att det är en mardröm, men den är sann. För drabbade kvinnor lär den återkomma på nätterna under lång tid framöver om inte domstolarna sansar sig i frågan.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.  

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.