Facebook noscript imageJamal El-Haj (S) planerade Palestinakonferensen i Malmö
Nyheter
Jamal El-Haj (S) planerade Palestinakonferensen i Malmö
Jamal El-Haj under ett planeringsmöte för Palestinakonferensen i Malmö. Foto: Skärmdump European Palestinians Conference
Jamal El-Haj under ett planeringsmöte för Palestinakonferensen i Malmö. Foto: Skärmdump European Palestinians Conference

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) deltog inte bara på den stora Palestinakonferensen i Malmö i våras där en känd ledare med kopplingar till Hamas deltog. El-Haj var även med och planerade konferensen tillsammans med den utpekade Hamasledaren.

Den 27 maj i år genomfördes en konferens av European Palestinians Conference, EPC, i Malmö.

Där deltog S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj och talade på scen inför cirka 20 000 åskådare som rest från hela världen. Detta trots avrådan från partiet.

”Det är bekymmersamt att han valde att delta på konferensen”, skrev Socialdemokraternas presstjänst i ett pressmeddelande till Aftonbladet.

Överträdelsen gjorde att Jamal El-Haj tog en timeout från sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet.

Amin Abou Rashed och Hamas

Eventet fick allvarlig och uppseendeväckande kritik från flera experter för att ordföranden för konferensen, Amin Abou Rashed, anklagas för kopplingar till islamiska terrororganisationen Hamas, något Ledarsidorna var först ut med att uppmärksamma.

Amin Abou Rashed tillsammans med ledaren för Hamas politbyrå, Ismail Haniyeh. Foto: Pressbild

Konferensen fick bred kritik från såväl staten Israel men också från PLO och den palestinska myndigheten.

I en intervju i Dagens Nyheter den 15 november säger den palestinska ambassadören i Sverige Rula Almhaissen att man avrådde från deltagande.

- Det var inte konstigt att vi inte stödde konferensen i Malmö. Hamas erkänner inte PLO, säger Almhaissen.

DN: Var det en Hamaskonferens, alltså?

- Ja.

Deltog i planeringsmöte

Vad som inte tidigare fått större uppmärksamhet är att Jamal El-Haj inte bara deltog på konferensen utan även var med i planeringsstadiet.

Bilder från EPC:s hemsida visar att Jamal El-Haj tre veckor innan eventet den 27 maj deltog på ett planeringsmöte i Malmö, där även Amin Abu Rashid deltog.

I ett inlägg på hemsidan skriver EPC om ”den heliga rätten att återvända”

”Deltagarna hyllade förberedelsegrupperna inom alla specialiteter och uppmanade vårt folk på den europeiska kontinenten att delta i denna samlade palestinska möte på morgonen den 27 maj, för att skapa en ny tidpunkt med den heliga rätten att återvända och med vårt folks massor som kommer att delta med olika inriktningar och trosuppfattningar.”

Organisationen har själv publicerat bilder där Jamal El-Haj förekommer och där han håller tal. Närvarade gjorde enligt konferensen även Musa Al-Rifai, ordförande för något som konferensen kallar ”rättvisecentrum i Sverige”.

I juni rapporterade Jerusalem Post att Amin Abou Rashed, 55, och hans dotter Isra, 25, gripits av nederländsk polis, misstänkta för terrorfinansiering. Häktningen meddelades måndagen den 26 juni mot de två åtalade.

Jamal
Här kramar Jamal El-Haj Amin Abu Rashid på konferensen i maj. Foto: Facebook

”Kämpa mot Hamas”

Partiledare Magdalena Andersson har vid flertalet tillfällen backat upp Jamal El-Haj och påstått under SVT:s partiledardebatt att ”[Jamal El-Haj] ägnat sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas”.

Bulletin har tidigare rapporterat om Jamal El-Hajs samrören med Hamas.

Under onsdagen meddelade Jamal El-Haj själv på Facebook att han lämnar utrikesutskottet. Han sitter dock kvar som ledamot i trafikutskottet.

”Fokuset på min person har blivit för stort”, skriver han på Facebook.

Bulletin söker Jamal El-Haj och Socialdemokraterna för en kommentar. Bulletin har även kontaktat European Palestinians Conference angående Jamal El-Hajs roll på konferensen.

Läs även: El-Haj (S) byter utskott – blir kvar i riksdagen