Facebook noscript imageJannik Svensson ny poddredaktör på Bulletin
Nyheter
Jannik Svensson ny poddredaktör på Bulletin
Jannik Svensson är Bulletins nye poddredaktör. Foto: Cajsa Borgström.
Jannik Svensson är Bulletins nye poddredaktör. Foto: Cajsa Borgström.

Han har gjort succé med sina poddar där han och en gäst samtalar om stort och smått under två timmar. Nu blir Jannik Svensson Bulletins nye poddredaktör. – Det första målet är att få upp en podd om dagen för Bulletins prenumeranter, säger Svensson som också avslöjar vilka som är hans drömgäster.

Jannik Svensson har snabbt blivit ett stort namn inom den svenskspråkiga poddvärlden och har bland annat intervjuat Thomas Mattsson, Jessica Stegrud och Alexander Bard i sin podd ”Samtal”.

Hallå där Jannik, du börjar som poddredaktör hos Bulletin. Hur kommer lyssnarna att märka det?

– Lyssnarna kommer att notera att det kommer upp nya poddar med breddat innehåll. Det första våra poddlyssnare kommer att notera är att mina två poddar ”Samtal” och ”Generation YX” dyker upp på veckobasis. Den närmsta originalproduktionen vi skapar under Bulletin är den nya podden ”Bondepraktikan” där vi gör ett försök att lysa upp landsbygdsperspektivet på ett sätt som jag tror att många kommer uppskatta.

Vad handlar dina egna poddar om?

– ”Samtal” är två timmars avsnitt där jag träffar en ny gäst varje vecka för att samtala om främst samhälle och politik. Formatet är avslappnat och oförberett och jag deltar själv aktivt i samtalet. Man kan se det lite som att jag träffar en gäst och dricker öl eller kaffe under avslappnade förhållanden. I podden ”Generation YX” sammanfattar jag och humanisten Anders Hesselbom varje vecka nyheter ur ett generationsperspektiv.

Vad kommer ”Bondepraktikan” att handla om?

– Det är landsbygdsprofilerna Per-Ola Olsson och Rickard Axdorff som kommer att ha dialoger om landsbygd, skog och lantbruk. De är båda välkända debattörer inom svensk landsbygdspolitik.

– Valet av Rickard och Per-Ola var enkelt. På Bulletin ska vi våga släppa fram de som säger obekväma sanningar och det har de gjort i flera år, fast på olika platser. Jag tror att vi nu sammanför dem i en podd kommer bli superbra, säger Jannik.

Vad har du för mål med Bulletins poddar?

– Det första målet är att få upp en podd om dagen för Bulletins prenumeranter. Därefter ser jag framför mig hur vi skapar något internationellt innehåll som är förankrat i Sverige.

Vad har du för bakgrund och hur kom det sig att du började podda?

– Jag började jobba som nyhetsreporter på Ålandstidningen när jag var 18 år. Där blev jag upplärd inom yrket. Jag har sedan dess frilansat för olika tidskrifter men också drivit eget inom reklam. Jag försökte starta min första podd 2016 men fick det inte att fungera. Men 2019 tog jag modet till mig att starta det som i dag är ”Samtal”.

Vilken är din drömgäst till din podd ”Samtal” (och varför)?

– I Sverige är min drömgäst Carl Bildt, eftersom han sägs vara så svår att intervjua. Internationellt är det helt klart Malcolm Gladwell eftersom jag älskar hans böcker och texter.

Rickard Axdorff och Per-Ola Olsson är programledare i nya podden Bondepraktikan.

Bondepraktikans två programledare, Rickard Axdorff och Per-Ola Olsson, hoppas att deras idéer kan nå en bredare publik.

– Vi pratar ju i stort sett ändå varje dag om ”tjuvsamhället” och om hur det kan bli mänskligare. Att sända poddavsnitt via Bulletin blir en bra plattform och kanske når våra tankar och värderingar här en annan del av samhället, säger Rickard Axdorff.

Fatta vilken jävla chock det kommer bli när tanterna på Mariatorget fattar att deras Eko-vurm dödar Östersjön, säger Per-Ola Olsson på bred skånska.

Fakta Jannik Svensson

Kommer från Mariehamn, Åland. Pendlar mellan Stockholm och Åland tillsammans med sin hund Luna. Fritidsintresse: Trav och travhästar. Delägare i en tvåårig vallack som heter Knut.

Fakta Rickard Axdorff

Markägande jaktintresserad jägmästare/ekonom från Örebro. Grundare av föreningen Naturbrukarna och Egendomligt. Sponsrar sitt opinionsarbete genom sitt lantbruk samt med halvtidstjänst som politisk sekreterare hos Örebromoderaterna. Engagerad i äganderätt och skog.

Fakta Per-Ola Olsson

Markägande tusenkonstnär från Skåne som även bygger reningsverk. Journalist och skribent. Profilfrågor: Kunskap och praktik.

Pelle Zackrisson