Facebook noscript imageJK Rowlings namn raderas från utställning – inte tillräckligt mycket HBTQ i böckerna
Nöje
JK Rowlings namn raderas från utställning – inte tillräckligt mycket HBTQ i böckerna
JK Rowling. Foto: Joel C Ryan
JK Rowling. Foto: Joel C Ryan

På en utställning där Harry Potter-böckerna finns på The Museum of Pop Culture i Seattle har alla referenser till författaren JK Rowling tagits bort. Skälet är enligt utställningsansvarige bland annat att JK Rowling tagit ställning för biologiska kvinnors rättigheter, att hon ägnar sig åt ”fat shaming”, och att det inte är tillräckligt många HBTQ-personer och för mycket trollkarlar med vit hudfärg i Harry Potter-böckerna.

Harry Potter-världen, med memorabilia från böckerna och filmerna, finns med i en utställning om fantasy på The Museum of Pop Culture i Seattle i USA.

I ett blogginlägg med titeln ”She-Who-Must-Not-Be-Named” (en referens till böckernas ”bad guy” Lord Voldemoort) förklarar utställningsansvarige, transpersonen Chris Moore, beslutet att helt ta bort författaren JK Rowlings namn och alla referenser till henne från utställningen.

Moore anklagar JK Rowling för att vara transfob. Kritiken om att vara transfob började växa mot Rowling när hon ifrågasatte uttrycket ”människor som menstruerar” istället för ”kvinnor”.

När JK Rowling, som varit en stor supporter av HBTQ-communityn, ifrågasatte teorierna kring gender, att vem som helst kan definiera sig som kvinna, jämfört med att vara biologisk kvinna, så blev hon en måltavla för kritik från transcommunityn.

Chris Moore hävdar också att JK Rowling inte har med tillräckligt mycket karaktärer med HBTQ-identitet i sina böcker och att det är för mycket ”vita trollkarlar”. Enligt Chris Moore skambelägger JK Rowling också feta människor.

Nyhetsredaktionen