Facebook noscript imageJoe Biden inför riksrätt
Fokus
Joe Biden inför riksrätt
Hunter Biden som mycket har kommit att kretsa kring. Foto: Julio Cortez/TT
Hunter Biden som mycket har kommit att kretsa kring. Foto: Julio Cortez/TT

USA:s president Joe Biden kan komma att ställas inför riksrätt. Klas Hjort förklarar turerna och bakgrunden.

Riksrättsförfarandet mot den amerikanske presidenten Joe Biden skapar en av de där pikanta situationerna för svensk media som brukar dyka upp när en republikan blir president. Efter en lång period av väldigt vinklad rapportering mot presidentkandidaten går tokstollen och vinner och då måste media förklara varför väljarna var tokiga. Inte varför media hade fel eller var vinklade.

Trump är ett lysande exempel liksom före honom George W Bush. Det går att ha många olika uppfattningar om de var bra eller dåliga som presidenter. Men uppenbart tyckte många amerikanska väljare att de gjorde ett bra jobb. Kanske beror det på att amerikansk media inte förmår att vara lika nyanserad som svensk.

På samma sätt är det nu med Joe Biden och att han kan komma att ställas inför riksrätt. Från att ha varit en hygglig bra helyllekille, kanske lite gammal, så ska han kanske ställas inför rätta. På samma sätt som skedde med Trump.

För många svenskar är Hunter Biden, hans son, en ganska okänd figur, liksom varför sonens dator är viktig, sonens kopplingar till Ukraina och mycket annat. Det finns ett behov av att rapportera om det där och försöka ge en mer balanserad bild av affärerna kring Joe Biden och varför han riskerar att ställas inför rätta.

Vi kan börja med att gå igenom vad vi vet. I tisdags öppnade republikanerna i representanthuset ett förfarande om riksrätt mot Joe Biden. Den amerikanska konstitutionen medger riksrätt, där en president som fälls avskedas från ämbetet, om representanthuset stöder med enkel majoritet och senaten med tvåtredjedels majoritet.

Vad är Biden anklagad för?
Republikanerna menar att Joe Bidens son Hunter Biden gjorde affärer med utländska intressen genom att ge dem tillgång till Vita huset, med andra ord hans far, som då var vice president under Barack Obama. Anklagelserna inkluderar att Joe också har vunnit på affärerna. Det finns också en separat anklagelse om att Justitiedepartementet har påverkat en rättsprocess om skatter mot Hunter Biden.

Var står Demokraterna?
Vita huset förnekar alla brott och anklagelser. Demokraterna menar att det saknas grund för anklagelser och att det är ett sätt för Republikanerna att skyla över att Trump ska ställas inför rätta.

Vad finns det för bevis?
Republikanerna menar att det finns dokument från Burisma, ett ukrainskt energiföretag som Hunter Biden satt i styrelsen för. Där ska det ha hävdats att det kostar fem miljoner dollar för varje Biden man vill köpa.

Flera personer, bland dem Hunters kompanjon, ledningen för Burisma och andra menar att det inte stämmer. Hunters kompanjon Devon Archer menar däremot att vid åtminstone 20 tillfällen över en tioårsperiod har Joe deltagit i olika telefonmöten.

Vad kommer senaten att göra?
Om representanthuset röstar för en riksrätt kommer senaten att hålla i rättsprocessen mot Biden. För att han ska avskedas krävs tvåtredjedels majoritet i senaten. Demokraterna delar uppfattningen att senaten måste driva processen om representanthuset röstar för. Demokraterna har majoritet i senaten så det blir nästan omöjligt att fälla Biden.

Hunter Bidens öde
Parallellt med den politiska processen pågår en rättsprocess mot Hunter Biden. Han är anklagad för skattebrott, bland annat för att ha undanhållit ungefär 1,5 miljoner dollar från beskattning, vapenbrott och narkotikabrott. Under sommaren förhandlades om en förlikning men det föll. Det finns en risk att Hunters mål kommer att tas i ordinarie domstol under samma tid som Joe Biden försöker bli omvald som president.

Det är som sagt en rejäl soppa som har flera ingredienser som Bulletin kommer att ta upp i fler texter.

Läs även: Strandhäll är en dålig vana i svenska regeringar

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.