Facebook noscript imageJonathan Conricus: Strategiskt misstag att inte avslöja UNRWA tidigare
Fokus
Jonathan Conricus: Strategiskt misstag att inte avslöja UNRWA tidigare
Jonathan Conricus, till vänster, intervjuas av Aron Flam på ett café i centrala Tel Aviv. Foto: Aron Flam
Jonathan Conricus, till vänster, intervjuas av Aron Flam på ett café i centrala Tel Aviv. Foto: Aron Flam

Efter Hamas attack på Israel 7 oktober var det svenskisraeliske Jonathan Conricus som agerade talesperson för den israeliska armén. I en intervju med Aron Flam berättar Conricus om den slutstrid som väntar i Rafah, om Hamas enorma tunnelsystem och hur FN:s flyktingorgan UNRWA någon vecka in i kriget sade nej till att hjälpa Israel att evakuera civila och upprätta en humanitär zon.

Vi möts vid lunchtid på ett kafé i centrala Tel Aviv en lördag. Det är fullt av Israeler runt borden. Barnfamiljer, äldre par, sällskap med kvinnor. Inte så många unga män.

Kriget rasar några mil söderut. Här märks det inte av så mycket. Inte just nu i alla fall.

I Tel Aviv har raketattackerna inte hörts av på några veckor.

Jonathan Conricus
Jonathan Conricus, numera i civila kläder. Foto: Aron Flam

Överstelöjtnant Conricus är civilt klädd. Eftersom han sedan blott några veckor återigen är civil. Första gången jag intervjuade Malmösonen var försommaren 2023. Då hade han just avgått som talesperson för IDF och såg fram emot en lång och trygg karriär i det privata näringslivet.

Efter den sjunde oktober blev han inkallad. Och nu är han åter civil. Tills vidare. Och han har nytt jobb vid tankesmedjan Foundation for Defence of Democracy i Washington efter att ha spenderat månader som gäst i olika västerländska medier.

En och en halv vecka in i kriget hölls ett mycket avgörande strategiskt möte mellan IDF och israeliska tjänstemän å ena sidan och representanter för FN-organisationer å andra sidan –Jonathan Conricus

Han förklarar att dess syfte är ”fokus på Ryssland, Iran, Kina, alla olagliga och Illvilliga regimer i världen. De icke-demokratier som hotar demokratier. Det är vad FDD fokuserar på. Och de har ett väldigt, väldigt starkt Mellanösternprogram, som jag är en del av nu.”

Vi kommer snart in på kriget mot Hamas. Som de flesta israeler korrekt uppfattar som en proxy för Iran. Liksom Hizbollah, som inledde sina attacker mot Israel redan den åttonde oktober. Dagen efter Hamas dödliga pogromer mot Israel när Israelerna fortfarande försvarade sig på eget territorium.

Omvärlden försöker stoppa Israel från att besegra Hamas

Nu är en och en halv miljon flyktingar centrerade i Rafah. IDF har omringat staden. USA, FN, hela världen manar Israel att inte gå in i Rafah och besegra Hamas’ sista trupper. En policy som skulle fortsätta att cementera situationen. Låta Hamas behålla makten. Och bädda för mer terror. Endast fyra bataljoner av Hamas styrkor återstår. De är i Rafah.

Conricus kan berätta att ”En och en halv vecka in i kriget hölls ett mycket avgörande strategiskt möte mellan IDF och israeliska tjänstemän å ena sidan och representanter för FN-organisationer å andra sidan.”

Israelerna hade sagt att de behövde ta norra Gazaremsan och att ”vi behöver er, FN, UNRWA, Världshälsoorganisationen, Röda Korset’”, som inte är FN, men internationellt och en NGO (Non Government Organization), ”UNICEF och andra, ’vi behöver er hjälp. Vi vill inte döda civila. Vi vill ha bort dem från slagfältet och vi vill fokusera på fienden. Och vi kommer att vara väldigt kinetiska mot fienden och det är en väldigt farlig miljö för civila. Så vi behöver er personals hjälp, flytta ut dem, hjälp dem så att de kan vara i södra Gaza så att vi kan fokusera på norr’.”

Jonathan Conricus gör en paus som att han tar sats.

Den andra saken som israelerna bad om var en humanitär zon. ”’Låt oss utse den humanitära zonen, Muassi-området, nordväst om Khanyunis i södra Gaza.’ Det är ett sandigt område. Det valdes eftersom det är det enda området i Gaza där Hamas inte har någon stridsinfrastruktur under.” Conricus syftar på Hamas nätverk av tunnlar under städerna i Gazaremsan. Tunnlarnas längd sägs omfatta över 500 kilometer. Längre än Londons tunnelbanenät.

– De har dem överallt, Gaza City, Khan Yunis, de centrala lägren, centrala Gaza och naturligtvis i Rafah. Den enda plats där Hamas inte har det är Muassi. Så israelerna bad UNRWA om hjälp att upprätta en humanitär zon där. Svaret som Israel fick på dessa två förfrågningar var nej. ”Vi kommer inte att uppmana civila att evakuera och vi kommer definitivt inte att upprätta en humanitär zon”, säger Jonathan Conricus.

Palestiniernas eget flyktingorgan UNRWA

Om du inte är bekant med UNRWA så är detta obskyra FN-organ palestiniernas egen flyktingorganisation. Besynnerligt för att alla andra flyktingar i världen får dela på en och samma FN-myndighet, UNHCR.

Vars jobb är att ordna med nytt hemland och medborgarskap åt flyktingar. Vad en flyktingkommission gör alltså. UNRWA arbetar dock inte med repatriering. Deras jobb är inte att se till att palestinierna i Gaza, på Västbanken, i Jordanien, Syrien och Libanon får nytt medborgarskap i de länder de antagligen fötts och levat hela sina liv i. Deras jobb är tvärtom. UNRWA cementerar flyktingproblemet.

Och befolkningen växer år för år. Palestinier är det enda folk på jorden som ärver sin flyktingstatus. Man kan till och med gifta sig till denna flyktingstatus. Ingen annan folkgrupp har fått så mycket stöd. Stödet har konsekvent förskingrats och använts till terror.

43 UNRWA-anställda uppges ha deltagit i Hamas attack

FN-mandatet ger verksamheten en aura av legitimitet. Nu uppges 43 av UNRWA:s egna anställda uppges ha deltagit i attacken. Tusentals av deras lärare har hyllat pogromerna den sjunde i grupper på Whatsapp. Cementsäckar från UNRWA upptäckts i Hamas terrortunnlar och Hamas digitala kommandocentral och serverrum upptäckts under UNRWAs högkvarter i Gaza och dessutom verkar ha försörjts med el från FN-myndigheten med kablar dragna upp till deras eget nät.

FN hävdar nu att de varken har sett eller hört någonting.

Rapporterna om UNRWA har haglat under många år nu. Israelerna har klagat. Både på officiell nivå och initiativ tagna av privatpersoner. Västerlänningar som varit på plats och sett UNRWA:s arbete på nära håll har klagat till sina egna regeringar hemma att frysa stödet. När UNRWA:s chef Philippe Lazzarini intervjuas i Haaretz påstår han att terrortunnlar är något han bara hört talas om från andra.

Hamas skryter om sina tunnlar över hela internet och Haaretz journalist ställer inga följdfrågor när killen som lyfter skattefria skattepengar, vars jobb är Gaza, säger sig inte annat än hört talas om dem?

Lazzarini säger också att deras kontakt med Hamas är ”minimal”. I Gazaremsan? Där Hamas styrt med järnhand sedan 2006. Verkligen? Inget pågår där utan deras say so. Alla arbetar med deras godkännande eller är döda.

UN Watch Report
UNWatch:s rapport. Faksimil: UNWatch

UNWatchs rapport finns på nätet. David Bedeins arbete går att googla sig fram till relativt snabbt. Det hade Lazzarini också kunnat göra. Jag vet att han har fått UN-watch rapporten. De höll en livestreamad konferens i lokalerna bredvid FNs råd för mänskliga rättigheter och överlämnade en namnlista med fler än 100 000 namnunderskrifter. Antonio Guterres har också fått den.

Den har bemötts med tystnad. Andra rapporter har fått samma behandling eller så har FN smutskastat budbäraren.

Om det nu är så att UN Watch ljuger varför påstår att Phillipe Lazzarini att han inte hört något istället för att bemöta det han implicit påstår är deras lögner? För deras case ser väldigt bra ut. De har presenterat inspelade telefonsamtal från UNRWA-arbetare under pågående massaker och publicerat skärmdumpar från Whatsapp-grupperna. Bevisen finns där för den som vill se. Och det vore dumt att inte bemöta det om det nu är ren propaganda.

Slutligen måste man också fråga sig varför israel skulle slösa tid och energi på UNRWA om de faktiskt är oskyldiga?

Mellan raderna kan man läsa att Lazzarini säger att Israeler är onda och vill skada civila palestinier när alla flygblad, sms och radiomeddelanden IDF skickat tyder på motsatsen.

Det är Hamas som avslöjats med lögner

De som avslöjats med lögn hittills är Hamas, större delen av världsmedia och diktaturklubben FN. Samtliga ljög om bombningen av al Ahli-sjukhuset.
Utredningen Guterres tillsatt för UNRWA är vare sig utomstående eller oberoende. Kommissionen är tillsatt av Lazzarini. Den består av skandinaviska organisationer som gjort sig kända för att konsekvent ställa sig på terroristernas sida.

De försöker rädda sina egna skinn efter att ha understött en terrororganisation med folkmord inskrivet i sina stadgar och har själva utbildat generationer av barn och unga till terrorister.

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarrini, generalkommissionär för UNRWA. Foto: AP

Kopplingen till Muslimska brödraskapet

Första paragrafen i inledningen till Hamas stadgar inleds med orden ”I den mest barmhärtige Allahs namn” och avslutas med ”Israel kommer att existera och fortsätta att existera tills islam utplånar det, precis som det utplånat andra innan det”. Vilket faktiskt inte låter särskilt barmhärtigt. Det är ett citat av Hassan al-Banna, Muslimska brödraskapets grundare. Det har de hunnit hamra in i sin befolkning under arton år utan nämnvärd inblandning. Tvärtom. Med omvärldens helhjärtade stöd i form av tystnad. En hjälpande hand och en bortvänd blick.

Åter Jonathan Conricus:

– Anledningarna de gav var att de inte evakuerade människor. De hjälpte inte barn och sjuka och människor som var i behov av hjälp att evakuera. De ville inte hjälpa till att bygga den humanitära zonen. Samtidigt gick de ut i en mediaoffensiv mot Israel och sa att det skulle vara liktydigt med krigsförbrytelser om Israel tvångsfördrev människor från området. Vi svarade: ”Om de stannar i området är de i livsfara”.

Conricus förklarar att ”Vi telegraferar våra avsikter i förväg, avslöjar våra avsikter, och vi ber dem att flytta på sig så att vi kan slåss. På vilket sätt är det en dålig sak? Men UNRWA:s budskap var nej. Jag tycker att det är väldigt cyniskt och väldigt hänsynslöst, för om civila hade stannat kvar i norra Gaza hade sannolikheten för att de skulle dö varit mycket, mycket högre. De evakuerades och därmed är de vid liv. Inte alla av dem friska, inte i bra skick, de går igenom svårigheter och umbäranden. Det är krig och det är inte lätt. Men i slutändan är det bättre att lida i några månader och att vara vid liv än att vara död i ditt hem.”

Jonathan Conricus, som vi vant oss att se honom, i intervjuer med internationell media
som talesperson för IDF, ett uppdrag han idag lämnat. Foto: ABC News/IDF

Det tog Israel nästan tre veckor att evakuera norra Gaza för att FN satte sig på tvären enligt Jonathan Conricus.

– Så den situation som vi har i dag i Rafah och i Khan Yunis är ett direkt resultat av UNRWA:s politik, som naturligtvis har införts för att stödja Hamas. Hamas sa till UNRWA: Evakuera inte folket. Vi vill inte att någon ska evakueras, vi vill ha dem alla där de är eftersom vi vill ha dem som mänskliga sköldar. Och UNRWA sa, ja, sir, det är där vi kommer att förvara dem, säger han.

Conricus blir upprörd när han tänker på det.

Mördarna kan inte tillåtas gå fria

För sina massakrerade medborgares skull kan Israel inte låta mördarna gå fria. Och det sitter fortfarande både israeliska och internationella medborgare som gisslan.

– Det finns två saker som jag tycker är beklagliga, säger Jonathan Conricus och fortsätter:

– För det första tror jag att Israel gjorde ett strategiskt misstag genom att inte avslöja UNRWA i ett tidigt skede och offentliggöra protokollen från det mötet och säga: Detta är vad vi begärde. Detta är det svar vi fick. Vem bär nu ansvaret för civilbefolkningens lidande? Och det andra vi borde ha gjort var att ta initiativ själva istället för att be dem att göra det. De vägrade och vi införlivade inte en plan B.

Conricus förklarar att ”en plan B hade varit att vi byggde en tältstad, en humanitär zon nära Kerem Shalom, nära den israeliska gränsen i söder. Det är ett jordbruksområde. Det kunde ha gjorts av IDF. Och då hade UNRWA egentligen inte haft något annat val än att gå med och stödja insatsen.”

UNRWA sätter sig fortfarande på tvären nu när Israel står inför en invasion av Rafah.

– Vad vi måste göra nu är att antingen bygga upp den humanitära zonen i det området nära Kerem Shalom-övergången eller se till att det sker i den norra delen. Muassi-området. Men i vilket fall som helst måste Israel se till att åtminstone den stora majoriteten av civila, internflyktingar, och de som bor där, evakueras, säger Jonathan Conricus.

Striderna i Rafah kommer att bli intensiva.

– För att kunna slutföra jobbet i Rafah måste Israel i princip gräva sig ner mellan 50 och 150 fot, alltså nästan 50 meter djupt, för att komma åt de djupaste tunnlarna. Och det är i ett mycket smalt område. Det handlar om kanske 125 eller 150 meter brett, det område, den korridor där IDF kommer att operera. Det ligger massor av palestinska hus väldigt tätt där.

Därför måste hus rivas

Hade Israel velat hade de kunnat bomba men istället riskerar de sina egna soldaters liv och går från hus till hus.

– Jag är säker på att Hamas, trogen sin form och trogen hur de har stridit hittills, kommer att använda dessa hus för att kriga mot Israel. Därför måste vi riva husen. Och det är mycket viktigt att alla icke-stridande evakueras, säger Jonathan Conricus som pekar på att Israel snabbt också sätter igång arbetet med att skapa en framtid för de boende.

– Varje dag som går där Israel ännu inte har skapat förutsättningarna för att människor ska kunna flytta därifrån, är en förlorad dag. Jag tror att det ligger i vårt intresse att göra det så snabbt, effektivt och professionellt som möjligt, och att ta initiativ och leda. Led och visa, ha livekameror ovanför detta läger som visar framstegen. Nu bygger vi, här är saniteten, här är elektriciteten. Det är här lastbilarna kommer att lasta av de humanitära varorna. Det är dessa faciliteter som människor kommer att ha. Och här är sjukstugan. Och här är de platser som vi förbereder för de olika humanitära organisationerna att arbeta på. För ICRC, och för UNICEF, och andra organisationer som kommer att vara där, säger Jonathan Conricus.

UNRWA:s framtid

När jag frågar om även UNRWA ska få arbeta där säger Conricus att han inte tror det. FN:s humanitära chef Martin Griffiths har gått ut och sagt att FN inte betraktar Hamas som en terroristorganisation. För Jonathan är det ”ännu en indikation på hur moraliskt korrupta, hur felinformerade, hur farliga och hur hänsynslösa många människor är som innehar officiella ämbeten i FN-organisationer. Jag tycker det är så sorgligt. Det är inte så sorgligt för Israel. I slutändan gör det ingen skillnad. Det är sorgligt för de som behöver hjälp. Palestinierna i Gaza är fortfarande i behov av internationell hjälp.”

Hamas grepp om Gaza

Palestinierna i Gaza har varit under Hamas förtryckande styre i arton år. Under den tiden har de lyckats förvandla varje hem, varje skola, varje moské och sjukhus, till en avfyrningsramp eller ett vapenlager.

En stor del av befolkningen är radikaliserad.

Hamas sommarläger för barn tar emot 25 000 barn varje sommar. De har haft arton år på sig att radikalisera minst lika många årskullar.

Enligt flera källor, däribland jag själv som fått se en av skolböckerna, i UNRWA:s skolor. 70 procent av UNRWA:s budget går till utbildning. Läromedlen togs fram av Palestinska myndigheten. Ändå dög det åt Hamas som fortsatt att använda dem. Vilket säger en hel del om den andra falangen.

Sannolikheten är stor att många av deras elever deltog i den här attacken. Med hjälp av UNRWA. Och Dig och Mig. På Eu:s hemsida kan jag den första mars läsa att EU tinat upp tillgångarna och tänker skjuta till UNRWA 50 miljoner Euro och att öka stödet till annan palestinsk ”verksamhet” med 68 miljoner Euro 2024.

Aron Flam

Aron Flam är komiker, författare och debattör.