Facebook noscript imageJustitieministern till Bulletin-TV: ”De leder sin verksamhet med bas i andra länder”
TV & Pod
Justitieministern till Bulletin-TV: ”De leder sin verksamhet med bas i andra länder”

Bulletin-TV träffade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff under torsdagen. Där medger han att utvecklingen i gängkrigen som eskalerar är problematiska, inte minst i Stockholmsområdet.
– Ett är säkert, om vi inte gör den typen av åtgärder, kommer det att gå som det hittills har gjort, säger han till Bulletin-TV.

Skjutningar och sprängdåd har blivit en vana framför allt i vissa stadsdelar och förorter till Stockholm. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har haft ett och samma mantra sedan han tillträdde på posten.

– Det kommer att bli värre innan det blir bättre, har han sagt tidigare.

Nu börjar svenska folket undra hur länge det ska bli värre, innan det blir bättre. Det är något som Strömmer anser vara en mycket befogad fråga.

– Det är en berättigad fråga, jag menar att vi stängde förra året med ett mörkt rekord när det gäller dödsskjutningarna, 62 dödsskjutningar under förra året. Det är ofta jämfört med utfallet i andra nordiska grannländer, fyra i Norge, fyra i Danmark och två i Finland. Det är klart att var och en förstår att vår startpunkt är väldigt bekymmersam och mörk, säger Gunnar Strömmer till Bulletin-TV och fortsätter:

– Om man ser på starten av 2023 kan vi i alla fall konstatera att våldsspiralen inte minst i Stockholm ju inte är bruten utan skjutningarna och sprängningarna fortsätter. Exakt hur länge den utvecklingen kommer att pågå kan jag inte svara på.

Läs även: Misstänkta huvudaktörer för flera mord i Kalmar gripna

Ska ge polis och åklagare starkare muskler

Polis och åklagare ges nu fler och fler muskler för att komma åt den organiserade brottsligheten som håller flera områden i ett antal städer runt om i Sverige i ett järngrepp. Det är det som står i fokus för att bryta trenden.

– Vi ska ge dem [polis och åklagare] möjlighet att ägna sig åt hemlig avlyssning av kriminella gäng för att förhindra den här typen av brottslighet. Effektiva verktyg som att ta deras brottsvinster, riva sekretesshinder så att man på ett effektivt sätt kan utnyttja information för att kunna komma åt de här strukturerna, säger han och fortsätter:

– Ett är säkert, om vi inte gör den typen av åtgärder och fortsätter som vi hittills har gjort, kommer det att gå som det hittills har gjort och det är inget alternativ.

Lagföras i annat land

I Stockholm pågår en stor konflikt mellan två olika nätverk, där ledarna ”Greken” och ”Kurdiske räven” befinner sig i annat land. Nu öppnar Strömmer för möjligheten att de ska kunna lagföras i annat land än Sverige.

– Det råder inte någon tvekan om att det finns ledargestalter i den organiserade brottsligheten som leder sin verksamhet med bas i andra länder. […] Då handlar det antingen om att få de här personerna utlämnade till Sverige för lagföring här eller om det av olika skäl inte skulle vara möjligt, se till att de här personerna blir lagförda i det land de befinner sig, säger Strömmer till Bulletin-TV

Enligt statistik från polisen har sju personer dödats och 19 personer skadats vid 71 skjutningar hittills i år (fram till och med 15 mars). Under samma period har det skett 38 sprängdåd, åtta försök till sprängdåd och 24 förberedelser som polisen stoppat.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Läs även: Villaområde i chock efter skjutning: ”Vågar inte släppa ut barnen”

Läs även: ”Kurdiska rävens” lakejer åtalas för mord och förberedelse till mord

Tomas Hedlund