Facebook noscript imageKärrholm (M) utreds: ”Hade hellre mött Jamal El-Haj i en demokratisk debatt”
Politik
Kärrholm (M) utreds: ”Hade hellre mött Jamal El-Haj i en demokratisk debatt”
En förundersökning om grovt förtal är nu inledd mot Fredrik Kärrholm (M). Foto: Tom Samuelsson/CC BY-SA 4.0/ Fredrik Sandberg/TT
En förundersökning om grovt förtal är nu inledd mot Fredrik Kärrholm (M). Foto: Tom Samuelsson/CC BY-SA 4.0/ Fredrik Sandberg/TT

Den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm utreds för grovt förtal efter att ha polisanmälts av socialdemokraten Jamal El-Haj, rapporterar SVT. Kärrholm säger att han hellre hade mött riksdagskollegan i en debatt.

Förundersökningen inleddes i torsdags.

– Jag har inlett förundersökning. Nu ska jag skriva direktiv till polisen, inga förhör har hållits ännu, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT.

Bakgrunden till anmälan är uttalanden från Kärrholm där han anklagar Jamal El-Haj för att ha Hamaskopplingar och för att utgöra en säkerhetsrisk.

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation”, skrev Kärrholm på X, tidigare Twitter, i slutet av oktober.

”Jag hade hellre mött Jamal El-Haj i en demokratisk debatt än i en rättsprocess”, skriver Kärrholm till SVT.

Samtidigt tillägger han att han välkomnar en förundersökning som han hoppas på ett tydligt sätt ska framhäva gränserna för yttrandefriheten i den politiska debatten.

På X kommenterar bland andra riksdagsledamoten och partikollegan Gustaf Göthberg (M) att Kärrholms uttalande nu utreds.

”Jamal El-Haj, med sina dokumenterade kopplingar till företrädare för Hamas valde att ducka intervjuer och debatter i veckor istället för att förklara sig. Istället använder (S) rättssystemet för att gå efter politiska motståndare i riksdagen. Ynkligt”, skriver Göthberg.

”Oerhört allvarligt”

Det var den 26 oktober som El-Haj polisanmälde Fredrik Kärrholms inlägg.

”Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner”, kommenterade El-Haj saken i ett sms till Aftonbladet.

Kärrholm har å sin sidan meddelat att han inte backar från sina uttalanden.

”Jag står för det jag sagt. Jag har påtalat objektiva omständigheter, bland annat att Jamal El-Haj deltagit i en Hamas-kopplad konferens och delat propaganda från Hamas. Nu får en eventuell utredning ha sin gång”, skrev Kärrholm i ett mejl till Bulletin.

Han utvecklade senare sin ståndpunkt i ett inlägg på Facebook.

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj har deltagit i en manifestation under Hamas-flaggor, medverkat på en konferens med Hamas-koppling, kramats med Hamas-företrädaren Amin Abu Rashid, närvarat på minnesstunden för Hamas-ledaren Shejk Yassin och nyligen spridit Hamas-propaganda”, skrev han och framförde återigen krav på Magdalena Andersson att inleda ett uteslutningsärende mot El-Haj.

Tvingades till ”timeout”

I maj tvingades El-Haj ta en ”timeout” från sitt uppdrag i utrikesutskottet efter att ha medverkat på en palestinsk konferens i Malmö.

Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit att konferensens ordförande, Amin Abu Rashid, pekats ut som en ledarfigur inom terrorganisationen Hamas. Något som Ledarsidorna var först med att rapportera om.

Abu Rashid har efter konferensen häktats i Nederländerna misstänkt för terrorfinansiering.

Bulletin har i flera artiklar skrivit om de gånger då Jamal El-Haj har haft samrören med personer eller organisationer kopplade till Hamas. I uttalanden efter den omtalade konferensen och terrorattacken den 7 oktober har han sagt att han tar avstånd från den palestinska terrorgruppen.

Läs även: Andersson stödjer El-Hajs anmälan – Kärrholm: ”Jag backar inte”

Läs även: Försvaras av Andersson – här är El-Hajs (S) samrören med Hamas