Facebook noscript imageKommentar: Ron DeSantis och vådan av ny teknik
Fokus
Kommentar: Ron DeSantis och vådan av ny teknik
Elon Musk till vänster, jag bredvid, Ron DeSantis lite längre ner. Foto: Privat
Elon Musk till vänster, jag bredvid, Ron DeSantis lite längre ner. Foto: Privat

Floridas guvenör Ron DeSantis valde Twitter för att berätta att tänker han tänker utmana Donald Trump som republikanernas kandidat till posten som USA:s president. Värd för kvällen var Twitters ägare Elon Musk. Men publiken fick bara uppleva en vanlig dag på Spaces.

Det var som i gamla tider. Jag dröjde mig kvar uppe med en kopp kaffe och några kakor och väntade på ett ”One More Thing”– ögonblick. Skulle DeSantis dra en iPhone ur hatten?

Men RonDe Santis är ingen Steve Jobs. Däremot är Twitter Spaces väldigt likt Apples live streaming från början av 2000-talet: man är med och lyssnar….sen kopplas man bort…sen är man med…sen inte alls.

Ordet ”fiasko” ligger nära till hands, men även en inställd show är en show. Och drygt en halv miljon – kanske upp till 700 000 – människor samlade i ett chattrum på Twitter måste väl vara något slags rekord?

Ron DeSantis, mest känd för sin kompromisslösa politik med udden riktad mot identitetspolitik, vill bli USAs nästa president och utmanar republikanernas starkaste kort, förre presidenten Donald Trump.

Det kommer att bli svårt, eftersom DeSantis saknar Trumps förmåga att – även med tillräcklig bandbredd – locka publik. Hans ansiktsuttryck och konstiga skratt är allmänt (ö)kända.

– Han är en introvert person som söker ett jobb som passar en extrovert, säger till exempel republikanen Alex Andrade.

DeSantis koppling till den ökända fångkolonin i Guantánamo Bay, där USA i början av 2000-talet låste in människor de misstänkte var terrorister, kommer också att förfölja honom.

Kvällens gladaste var förmodligen DeSantis motståndare. Joe Biden drev med sin politiske motståndares bekymmer i ett Twitterinlägg, med texten ”den här länken fungerar”, som går till hans egen kampanjbidragsinsamling.

Donald Trump Jr skrev ”#DeSaster” på Twitter.

Och huvudrivalen själv Donald Trump skrev ”Min röda knapp är större, bättre, starkare och fungerar.”

Själv drack jag upp mitt kaffe, åt upp mina kakor och somnade.

Läs även: Tekniskt haveri under Ron DeSantis kampanjpremiär

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu