Facebook noscript imageKravet för att släppa gisslan: Kebabpizza och helikopter
Nyheter
Kravet för att släppa gisslan: Kebabpizza och helikopter
En insats pågår på Hällbyanstalten. Arkivbild. Foto: Per Danielsson/TT
En insats pågår på Hällbyanstalten. Arkivbild. Foto: Per Danielsson/TT

En stor insats pågår på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, rapporterar flera lokala medier.

Vid halv ett på onsdagen barrikaderade sig två intagna i vaktutrymmet på en av avdelningarna där två kriminalvårdare befann sig. De intagna har täckt för kameror, skriver Kriminalvården till TT.

– Just nu arbetar vi med att få en tydligare bild av situationen. De intagna är dömda för allvarlig brottslighet men vi kan i nuläget inte gå ut med vad de är dömda för. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse”, skriver tillförordnad säkerhetschef Jörgen From Nordin. Källor till Expressen berättar att de två gisslantagarna är dömda för mord.

Polisens presstalesperson är fortsatt förtegen om vad som pågår vid Hällbyfängelset.

– Det jag kan säga är att vi är på plats med flera enheter med olika kompetenser. Övriga frågor får jag hänvisa till Kriminalvården, säger Angelica Israelsson Silfver till TT.

SVT rapporterar att polisen har mellan fem till tio enheter på plats.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska gärningsmännen vara beväpnade med rakblad. Fångarna ska ha uppgett krav om helikopter för att inte gisslan ska skadas skriver Aftonbladet. Vidare uppges de vara villiga att släppa en av gisslan mot att alla 20 intagna på deras avdelning får kebabpizza. Aftonbladet uppdaterar och skriver att anställda från kriminalvården nu sitter vid en pizzeria och väntar.

Beställningen bekräftas av personalen på Hällby pizzeria.

– De har just varit här och hämtat 20 kebabpizzor. Det var 3–4 poliser som kom hit, säger en anställd till TT på telefon vid femtiden på onsdagen.

Nationella insatsstyrkan har landat på plats med i polishelikopter.

Anhöriga underrättade

De anhöriga till den drabbade personalen har underrättats, uppger Kriminalvården. Polisen har också inlett en förundersökning gällande människorov.

Vägar i närheten av fängelset har spärrats av. TT:s reporter på plats berättar att polisen kontrollerar alla bilister längs vägen.

Flera ambulanser och fordon från räddningstjänsten står längs väg 56 och en handfull reportrar från radio och tv har samlats vid avspärrningarna.

Hällbyfängelset vill i nuläget inte kommentera det pågående gisslandramat. I stället hänvisar de till presstjänsten på Kriminalvårdens huvudkontor.

– Du kommer inte att få någon information från oss just nu, säger en representant på fängelset till TT.

Polisen är fortsatt förtegen om vad som pågår vid fängelset.

– Det jag kan säga är att vi är på plats med flera enheter med olika kompetenser. Övriga frågor får jag hänvisa till Kriminalvården, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Ett tidigare gisslandrama utspelade sig på Hällbyanstalten 2004. Då tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för ”svårmotiverade” en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig. Efter sex timmars förhandlingar gav fångarna upp frivilligt. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Gärningsmännens identitet

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen är det mördarna Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, som håller de två kriminalvårdarna fångna.

Bulletin har frågat polisen om de kan bekräfta uppgifterna kring gärningsmännens identitet.

– Vi kommenterar inte de två gärningsmännen. Vi väljer att inte gå ut med det i nuvarande läge, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson.

– Det är en pågående operativ händelse – då kommenterar vi inte det. Det är ett känsligt läge just nu, svarar Wickberg på frågan varför man inte vill gå ut med gärningsmännens identitet.

Löfven: Väldigt allvarligt

Statsminister Stefan Löfven (S), som är i Norge med anledning av händelserna på Utøya för tio år sedan, har uttalat sig om gisslandramat.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte alla detaljer nu men vi följer det väldigt noga, inte minst via våra myndigheter. Vi ska se till att lösa det så fort som möjligt, säger han till medier på plats vid Utøya.

En av de två kriminalvårdarna som tagits gisslan har nu släppts rapporterar SVT.

Texten uppdateras.

fakta

Hällbyanstalten och Svenska säkerhetsklasser

Hällbyanstalten ligger en dryg mil utanför Eskilstuna och är en anstalt med 98 platser i säkerhetsklass 1, skriver Kriminalvården på webben.

Svenska fängelser delas in i tre säkerhetsklasser:

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna fängelser med lägre säkerhetsnivå. Fängelser inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsfängelser medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3

Fängelserna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!