Facebook noscript imageLamotte avslöjar inga namn
Nyheter
Lamotte avslöjar inga namn
Joakim Lamotte på sin ”presskonferens” på Facebook.
Joakim Lamotte på sin ”presskonferens” på Facebook.

Journalisten Joakim Lamotte, som fick fram de verkliga namnen på ”Lady Busty” och ”Shameless Whinehore”, väljer att inte offentliggöra namnen.

Journalisten Joakim Lamotte bestämde sig för att försöka få fram de verkliga identiteterna för de två dragartisterna ”Lady Busty” och ”Shameless Whinehore”, som turnerar till svenska bibliotek och läser sagor för barn. Det visade sig att de bokas genom en agentur som inte använder deras riktiga namn och de fakturerar via ett företag som inte heller avslöjar namnen.

Som Bulletin tidigare rapporterat fick Lamotte napp i fredags i Olofströms kommun. Han begärde ut handlingar från kommunen och i dem fann han dragartisternas riktiga namn.

Kommunen fick senare kalla fötter och försökte förmå Lamotte att självmant radera namnen så skulle de skicka en ny kopia med namnen maskerade. Lamotte svarade då med att föreslå att i så fall kunde han också komma till Olofström och berätta sagor.

På sociala medier meddelade så Lamotte att han skulle avslöja namnen kl 19.30 på måndagskvällen. Men av det blev det intet. Elva minuter försenat publicerade Lamotte en video på den del av sin facebookkanal som endast är för prenumeranter. Där berättade han att syftet med att få fram namnen var för att kontrollera om männen bakom dragshowindentiteterna har någon form av kriminell bakgrund. Men eftersom han inte fått fram något som tyder på det valde han att inte offentliggöra namnen.

Männen har en hotbild mot sig och eftersom det inte kan vara i allmänhetens intresse att röja identiteten på två personer som inte är kriminella går deras rättsliga skydd före. Lamotte lade också till att de namn som cirkulerar på internetforum som Flashback och som publicerats i tidningen Världen Idag är felaktiga.

Under tiden har Olofströms kommun offentliggjort att de ser Lamottes förslag att läsa sagor för barn för samma taxa som dragartisterna tar (8 000 kronor) som utpressning. De har också meddelat att Lamotte inte är välkommen att läsa sagor i Olofström.

Lamotte säger att det hela var menat som ett skämt, att han inte är intresserad av att läsa sagor för någon, barn eller vuxna i Olofström eller någon annanstans. Men eftersom han vill visa att han inte går att stoppa har han offentliggjort att han kommer att läsa sagor på offentlig plats i Olofström nu på fredag.

Dan Korn

Dan Korn reporter på Bulletin