Facebook noscript imageLåt inte mördare komma undan genom att byta religion
Carolin Dahlman
Krönikörer
Låt inte mördare komma undan genom att byta religion
Låt inte mördare komma undan genom att byta religion

Mannen som ihop med sina söner mördade en ung kille med 99 hugg på en buss i Kiruna slapp utvisning på grund av att han konverterat. Men om man kan komma undan straff genom att ”vips” bli kristen lär fler använda sig av det – vilket blir hånfullt mot offren. 

KRÖNIKA. 47-årige Mohammad-Jawad Ahmadi och hans två tonårssöner dömdes nyligen av Gällivare tingsrätt för att i somras huggit ihjäl en 20-åring i Kiruna. Pappan fick livstids fängelse och killarna sluten ungdomsvård i fyra år, respektive nära tre år. 

Tyvärr dömdes pappan dock inte till utvisning eftersom han konverterat från islam till kristendom, vilket enligt Migrationsverket betydde att han skulle utsättas för fara om han åkte tillbaka till Afghanistan.

Det är lätt att känna sig illamående över att svenska rättssystemet visar sådan omsorg om en man som stuckit en annan NITTIONIO gånger, för var är respekten för offret? Att det verkar gå att använda sig av religionsbyte för att komma undan utvisning är olyckligt och fult. 

Dessutom tycks mannen ha använt sig av religionsbytet för att få uppehållstillstånd. Familjen nekades asyl 2012, men 2014 valde Ahmadi att döpas i en frikyrka och ansöka igen – och denna gång sa Migrationsverket ja. När tidningen Dagen pratade med hans församling hade han dock inte varit där sedan 2017, så hur djup hans tro var kan ifrågasättas. 

Att det verkar gå att använda sig av religionsbyte för att komma undan utvisning är olyckligt och fult. 

Ingen vet hur många asylsökande som kan ha försökt använda sig av konvertering för att få stanna, eller hur många som lyckats. Migrationsverket har enligt svensk lag inte rätt att föra statistik kring saken. 

2016 rapporterades dock att kristna församlingar runtom i Europa växte på grund av att asylsökande konverterade. Då hade Svenska kyrkan ”en känsla” av samma trend, men förde ingen statistik. En präst berättade att det främst handlade om män mellan 16 och 30 år.

DN skrev för ett år sedan att har flera tusen asylsökande konverterat till kristendomen, och anfört det som skäl att få stanna i Sverige sedan 2015. ”Det finns frikyrkoförsamlingar som har tagit emot flera hundra, bara från Afghanistan.”

Visst finns alldeles säkert människor som helt genuint valt att byta religion och skulle utsättas för fara om de reste hem. 

Men man ska inte vara naiv. Vi vet hur tjuvaktiga personer utnyttjar LSS för att roffa åt sig, att det fuskas med vab och vad man än tycker om friskolor finns säkert de som försöker utnyttja systemet för egen vinning. Även kring konverteringar kan finnas skäl att vara vaksam. Om bytet av religion kan göra att mördare och våldtäktsmän får stanna i Sverige måste vi börja våga bli mer skeptiska.

Risken finns att desperata personer vill utnyttja vår snällhet och respekt för mänskliga rättigheter för att slippa undan straff. De kan ju faktiskt skriva öppet på sociala medier i hemlandet och på så vis reta upp människor som kan skicka hot ­som sedan kan användas som argument. Vems rättigheter försvaras då?

Om bytet av religion kan göra att mördare och våldtäktsmän får stanna i Sverige måste vi börja våga bli mer skeptiska.

2018 dömdes en man som våldtagit en 13-årig flicka på en offentlig toalett i Örebro till fängelse i två år. Mannen slapp dock undan utvisning då han hade han konverterat till kristendomen, vilket blivit känt i hemlandet och han kunde riskera tortyr och död. Det vill säga, att själv sprida nyheten kan göra att man slipper utvisning.

Dock finns fall där konvertiter har utvisats. Exempelvis ströp en 28-årig man från Libyen sin älskare i somras och dömdes till fängelse och utvisning. Han hade fått asyl i Sverige efter att ha konverterat till kristendomen 2016, men tingsrätten valde ändå att utvisa med tanke på brottets allvarliga art. 

I domen mot Mohammad-Jawad Ahmadi framkom att Migrationsverket har beslutat att utreda om 47-åringens uppehållstillstånd ändå kan återkallas. Eftersom något liknande scenario inte inträffat tidigare kan det här fallet bli vägledande även i andra fall. 

47-åringen förklarade i domstolen sin syn på kvinnor och heder: ”I den mån en make blir förrådd och hans hustru är otrogen mot honom så betraktas inte maken längre som en människa efter otroheten. Maken är tvungen att göra någonting med sig själv, i andras ögon betraktas han som en mes”.

Men hellre mes än mördare tänker jag själv… Vad skulle Jesus ha sagt?

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör på Bulletin
carolin@bulletin.nu

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.