Facebook noscript imageLåt inte SD-hatet gå ut över oss kvinnor
Carolin Dahlman
Krönikörer
Låt inte SD-hatet gå ut över oss kvinnor
Foto: SVT
Foto: SVT

Sverige har haft stor invandring från länder där feminism inte direkt är en del av vardagen. Det är ju stendumt att inte förstå hur det påverkar oss. Att känna förakt för den analysen bara för att Åkesson gör den är svekfullt.  

KRÖNIKA. Annie Lööf (C) fräste ”Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang” mot Jimmie Åkesson (SD) i partiledardebatten när han talade om hederskultur och hedersförtryck, att stor invandring från kulturer där kvinnor anses mindre värda än män leder till problem (2/5).

Lööf undervisade ilsket Åkesson om att många svenska män misshandlar, trakasserar, tafsar på dansgolv och ger kvinnor förnedrande förfrågningar. 

Jo. Svenska män kan också slå. Men nog finns väsentliga skillnader i synen på jämställdhet mellan Sverige och Somalia? Nog spelar hederskulturers mästrande inställning till kvinnor roll? 

Feminister måste tala om detta om även om Sverigedemokraterna också gör det. Att sticka näsan i vädret för att posera sitt SD-förakt är att vända brutalt många människor ryggen.

Åren 2000-2020 nettoinvandrade 179 760 från Syrien till Sverige. Från Irak kom 107 071 och från Afghanistan 57 211 (Det goda samhället 2/4). 

Gender Inequality Index, som mäter könsskillnader, ser mycket stora skillnader mellan Sverige och dessa länder. Om 0 är fullständig jämställdhet och 1 är fullständig ojämlikhet har vi här siffran 0,039, medan Syrien har 0,482, Irak 0,540 och Afghanistan 0,655. Skillnaden är alltså enorm mellan Sverige och några av de viktigaste invandringsländerna. 

På regeringens hemsida läser jag att grova kränkningar och våld är vanligt förekommande mot kvinnor i Afghanistan. Hedersbaserat våld och stark kontroll av släktingar påverkar kvinnors möjlighet att åtnjuta de mänskliga rättigheterna negativt. ”Till följd av religiösa tabun är straffriheten utbredd för våld mot kvinnor”.

57 875 personer kom hit från Somalia 2000-2020, men landet är inte med på GII. Dock intervjuade Svenska Dagbladet 2016 en kvinna därifrån och frågade hur man såg på jämställdhet. ”Det finns inte på samma sätt i vår kultur”, sa hon och förklarade att kvinnors ökade möjligheter i Sverige hade orsakat bekymmer i många familjer. ”Männen måste hitta en ny manlighet, som inte baseras på att de är familjens enväldiga överhuvud” (28/7 -16).

Alla migranter är naturligtvis inte farliga, men vi kan inte blunda för att närmare 60 procent av männen som dömdes för våldtäkt i Sverige mellan 2000 och 2015 tillhörde första eller andra generationens invandrare (Forensic Sciences Research 22/1).

När Institutet för framtidsstudier frågade migranter om deras värderingar nyligen ”skiljer de sig kraftigt från majoritetsbefolkningen vad gäller tolerans för homosexualitet, synen på sex före äktenskap liksom synen på skilsmässor”. Forskarna skrev att en majoritet är för jämställdhet, ”men många anser också att kvinnors jämställdhet har gått för långt i Sverige. Hela 65 % anser att det helt eller delvis är sant att det är mannens ansvar att försörja familjen” (Med migranternas röst 2019).

Dessutom la man till: ”Vi vet genom flera decenniers mätningar att i stort sett alla utomeuropeiska länder varifrån migranterna oftast kommer ligger stabilt i kulturkartans nedre vänstra ruta” ­– det vill säga i rutan längst bort från Sverige.

Det har uppmärksammats att en man enligt islamisk rättstradition lätt kan komma ur ett äktenskap, men att få imamer här i Sverige går med på att upplösa äktenskap religiöst om det bara är kvinnan som vill ha frihet. 

2012 avslöjade Uppdrag Granskning att 6 av 10 imamer i svenska moskéer avrådde en misshandlad kvinna från att gå till polisen. En sa åt henne att be mannen om ursäkt, en annan att ge honom mer kärlek. Majoriteten sa man att hon var tvungen att ligga med honom även om hon inte ville. 

Ovanpå problemet med olika syn på jämställdhet har vi det med mansöverskott. Bloggaren Rebecka Weidmo Uvell har räknat ut att det i åldrarna 5-39 år finns 125 106 färre flickor än pojkar. ”Varav 107 583 kvinnor i de åldrarna man börjar bli sexuellt aktivt och letar efter en partner av olika slag” (1/1). 

Tvångsäktenskap, hedersmord, barnäktenskap, könsstympning, våld i hemmet, flickor och kvinnor som hålls hårt, inte får gå ut, inte får umgås med barn av andra könet, som övervakas och begränsas – sådant borde ligga nummer ett på alla frihetsälskande feministers ”att-bekämpa-lista”. 

Men liberala Annie Lööf (C) attackerade i stället Jimmie Åkesson (SD). 

Vem är det som är förblindad?

 

Se Dahlmans videokommentar

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.