Livsmedelsverkets uppmaning: Häll inte ut mjölken!
Foto: Paul Wennerholm/TT (arkivbild)
En undersökning beställd av Livsmedelsverket visar att mjölk och havredryck håller betydligt längre än bäst före-datum. Nu uppmanar Livsmedelsverket att ”titta, lukta och smaka” istället för att slänga direkt.
Enligt en ny undersökning beställd av Livsmedelsverket håller mjölk och havredryck betydligt längre än bäst före-datum. Undersökningen har gjorts i syfte att minska matsvinnet.
”Många häller nog ut drycken när bäst före-datumet passerat utan att egentligen veta att den fortfarande går att dricka”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
”Många häller nog ut drycken när bäst före-datumet passerat utan att egentligen veta att den fortfarande går att dricka”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Smakade lika bra som ”färsk” mjölk
Undersökningen, som genomförts av forskningsinstitutet RISE, innebar att 33 personer fick smaka på mjölk och havredryck ur öppnade förpackningar med passerade bäst före-datum som förvarats i fyra, respektive åtta plusgrader.
Resultatet visade att smaken på havredrycken, jämfört med nyöppnade förpackningar, var oförändrad i tio respektive sexton dagar efter passerat bäst före-datum.
Mjöken smakade lika bra som nyöppnade förpackningar vars bäst före-datum inte passerats i fjorton, respektive sju dagar efter passerat bäst före-datum.
”Våga titta, lukta och smaka på mat och dryck så kommer du att märka att mycket smakar bra och går att äta även om bäst före-datum passerat”, säger Karin Fritz i pressmeddelandet.
Förutom att du slipper gå till affären i onödan är det även bra för både plånboken och miljön.
”Du kommer både att spara pengar på det och dessutom göra klimatet och miljön en stor tjänst.”
Läs även: Malmö stad i misstänkt korruptionshärva efter Securitasavtal