Facebook noscript imageM vill slopa matkrav för alkoholförsäljning
Politik
M vill slopa matkrav för alkoholförsäljning
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Moderaterna föreslår att slopa kravet på att serveringsställen måste erbjuda mat vid alkoholservering, ett förslag som Johan Hultberg, Moderaternas socialpolitiska talesperson, menar kan minska byråkratin och skapa ett mer varierat och roligare krogliv i Sverige.

Enligt den nuvarande lagen måste krogar erbjuda ett ”varierat utbud” av mat för att få tillstånd att servera alkohol, men Johan Hultberg (M) menar att detta skapar stora skillnader i hur reglerna tillämpas mellan olika kommuner och kan försvåra för företagare.

– Vi har en alkohollagstiftning men den tillämpas väldigt olika i Sveriges 290 kommuner. Och genom att avskaffa matkravet så hade vi kunnat minska byråkratin och göra det något lättare att driva företag i Sverige, säger Hultberg till Bulletin.

Fler möjligheter för små aktörer

Enligt Hultberg skulle ett avskaffande av matkravet underlätta för mindre och nischade verksamheter som vinbarer eller nattklubbar, vilka idag måste erbjuda ett komplett matutbud för att få servera alkohol. Han ser detta som ett sätt att skapa mer flexibilitet och variation i den svenska nöjesscenen.

– Det hade blivit möjligt till exempel för den lilla vinbaren att öppna utan krav på att man ska ha ett eget kök eller servera ett stort utbud av tillagda rätter, säger han och menar att detta kan bidra till att göra Sveriges krogliv mer dynamiskt.

Ingen ökad alkoholkonsumtion

Ett vanligt argument mot att lätta på alkohollagstiftningen är att det kan leda till ökad alkoholkonsumtion eller fler alkoholrelaterade problem. Men Hultberg avfärdar denna oro och pekar på att konsumtionen av alkohol i Sverige faktiskt har sjunkit trots att antalet serveringsställen har ökat sedan 1990-talet.

– Det är inte längre sant att liberaliseringar per se leder till ökad konsumtion och ökade bekymmer, säger han.

Strikta krav kvarstår

Även om Moderaterna vill slopa matkravet, betonar Hultberg att det är viktigt att bibehålla de grundläggande kraven för alkoholtillstånd. Tillståndshavare måste fortfarande vara ansvarsfulla och ha god kunskap om alkohollagen. Tillsynen är också avgörande för att säkerställa att serveringsställen inte bidrar till överdriven alkoholkonsumtion.

– Jag tycker att det är viktigt att vi fortsatt har ordentliga krav på att det ska vara bra personer som har alkoholtillstånd. Att man ska ha god kunskap om alkohollagen. Att man har en väl fungerande tillsyn, säger Hultberg.

Förslaget har skickats på remiss och bereds nu i Regeringskansliet.

Simone Svensson

Reporter

Tips mottages gärna!
simone.svensson@bulletin.nu