Facebook noscript imageMagdalena Andersson hoppas på ”Decemberöverenskommelse” för EU
Politik
Magdalena Andersson hoppas på ”Decemberöverenskommelse” för EU
Magdalena Andersson hoppas på en EU-version av ”Decemberöverenskommelsen”. Foto: Adam Ihse/Henrik Montgomery/TT
Magdalena Andersson hoppas på en EU-version av ”Decemberöverenskommelsen”. Foto: Adam Ihse/Henrik Montgomery/TT

2014 slöts ”Decemberöverenskommelsen” för att stänga ute SD från svensk politik. På lördagen var Magdalena Andersson i Tyskland och skrev under en ny överenskommelse mellan socialdemokratiska och socialistiska partier i EU. – Vi vill inte se några europeiska Tidö-avtal, säger Magdalena Andersson.

2014 slöt sex partier – C, KD, L, M, MP och S – i Sveriges riksdag ”Decemberöverenskommelsen” för att stänga ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. En uppgörelse som höll i knappt ett år.

Knappt tio år senare gör Socialdemokraterna och Magdalena Andersson ett nytt försök i Berlin.

På lördagen skrev Andersson och företrädare för andra europeiska socialdemokratiska och socialistiska partier (PES) under en försäkran om att inte samarbeta med partier inom ID- och ECR-grupperna (Sverigedemokraternas grupp) i EU-parlamentet. Det är partier som Socialdemokraterna benämner som ”extremhöger” eller ”ytterhöger”.

”Samtidigt uppmanar vi alla demokratiska europeiska partier att bestämt avvisa normalisering, samarbete eller allians med den yttersta högern. Vi förväntar oss att de inkluderar detta formellt och entydigt i sina valmanifest och partideklarationer, precis som vi gör i vårt PES-manifest och i denna [PES-partiledarförsäkran]. Detta är det enda sättet att försäkra väljarna om att det finns en pålitlig och fast brandvägg mot den yttersta högern efter Europavalen”, skriver Magdalena Andersson tillsammans med andra företrädare.

Fördömer partier som samarbetar

I försäkran anklagar undertecknarna ”ytterhögern” för att planera utvisningar av personer med invandrarbakgrund. Man skriver också att man fördömer konservativa och liberala partier som samarbetat med ”ytterhögern”.

Vidare skriver de socialdemokratiska/socialistiska undertecknarna att deras partier ”skyddar mediernas oberoende och vidtar effektiva åtgärder mot desinformation, så att européer har friheten att informera sig själva oberoende och bilda sina egna åsikter”.

Faksimil: Socialdemokraterna

Tyske förbundskanslern Olaf Scholz (tyska Socialdemokraterna) ska inom kort på Sverige för officiellt besök och träff med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

- Vi vill inte se några europeiska Tidö-avtal. Det skulle öka splittringen i Europa. Den 13 maj kommer Olaf Scholz till Sverige. Jag hoppas att Ulf Kristersson då kan vara beredd att göra samma deklaration som vi gjorde i Berlin om att aldrig samarbeta eller samverka med extremhögern i Europa, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Pelle Zackrisson