Facebook noscript imageMan misstänkt för våldtäkt – ”friades” i romsk livesänd rättegång på Facebook
Nyheter
Man misstänkt för våldtäkt – ”friades” i romsk livesänd rättegång på Facebook
Genrebild. Foto: Creative Commons
Genrebild. Foto: Creative Commons

En man misstänks ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Men först “friades” mannen i en livesänd parallell romsk rättegång på Facebook. Något som Expressens Jenny Strindlöv avslöjat i ett reportage. Att agera “domare” i den här sortens rättegångar är dock sannolikt inte olagligt enligt en åklagare som Bulletin intervjuat.

En 13-årig romsk flicka anklagade sin styvpappa för våldtäkt. Istället för att åtalas i svensk domstol hamnade styvpappan inför “rätta” i en så kallad romani kris eller ”krísi” – ett parallellt romskt rättssystem.

Utan att gå genom svensk lag beslutade den parallella rättegången att den misstänkte gärningsmannen skulle frikännas.

Rättegången livesändes på Facebook från en park i Malmö. Rättegången leddes av en man som heter Stefan Wydow, en auktoritet i den romska domstolen. Wydow är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, som är knutet till kommunstyrelsen i Malmö stad.

Den misstänkte gärningsmannen går under pseudonymen Luciano.

Läs även: Man rånade 95-årig kvinna – slet smycke från halsen

Styvpappan frikändes

– Det har inträffat en tragedi i familjen som rör Luciano… Flickan som Luciano uppfostrat sedan hon var liten blev förälskad i en gadjo, förklarar Wydow till Expressen.

Gadjo betyder icke-rom på romani. Wydow förklarar hur bland annat styvpappan försökt hindra dottern från att ha sex med en icke-romsk kille. Det framkommer även att flickans bröder slagit sin syster för att avskräcka henne från att leva ut sin förälskelse. Flickan medverkade inte på rättegången, hon hade inte heller pratat med några av domarna inför rättegången.

Domen blev att styvpappan skulle rentvås. Enligt domarna stod ord mot ord och att den insamlade informationen inte var tillräcklig.

Enligt romsk sed ska därmed den anklagade svära en ed för att försäkra sin oskuld. En ritual som enligt forskarna Elena Marushiakova och Vesselin Popov framställs vara det mest pålitliga sättet att etablera sanningen enligt romsk rättskipning. Ritualen går till så att den anklagade går ner på knä och beordras svära inför Gud på sin oskuld.

Läs även: Två tonåringar knivhuggna i Västerås

Styvpappan häktad

Efter ritualen meddelade domarna att flickan hade ljugit. Åhörarna meddelades att den som lyfter diskussionen om våldtäkten i framtiden kommer att bötfällas.

När flickan informerades om domen utbryter hon i gråt. Något som också filmas.

Videon på den gråtande flickan livesändes på Facebook. Två dagar senare hade livesändningen visats över 11 000 gånger. Redan innan den parallella rättegången genomförts hade en polisanmälan upprättats och styvpappan sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Läs även: Stal för över en miljon genom att störa ut bilnycklar

Bulletin har pratat med åklagaren Thomas Ahlstrand gällande romska rättegångar.

– Vi kan inte beakta dessa ”rättegångar” inom ramen för vår straffprocess. En sådan ”rättegång” är varken bevis eller för eller emot, förmildrande eller försvårande omständighet, säger Ahlstrad.

Ahlstrand menar att “rättegången” eventuellt skulle kunna uppfattas som en ytterligare kränkning av offret, men att betrakta det som brottsligt att medverka och döma i en sådan “rättegång” är inte möjligt.

– Jag kan inte heller se att en sådan “rättegång” skulle vara otillåten i sig om inte den innefattade ett nytt övergrepp, säger Ahlstrand.

Läs även: Kvinna till attack mot sambo – attackerade med ”vasst föremål”

Robert Stenberg