Facebook noscript imageMan sköts ihjäl i Hjällbo – trots att polisen var där
Nyheter
Man sköts ihjäl i Hjällbo – trots att polisen var där
Polisen har fått in en stor mängd tips från allmänheten efter söndagens dödsskjutning vid stadsdelstorget i Hjällbo. En konflikt mellan två grupper antas ligga bakom dådet. Foto: TT.
Polisen har fått in en stor mängd tips från allmänheten efter söndagens dödsskjutning vid stadsdelstorget i Hjällbo. En konflikt mellan två grupper antas ligga bakom dådet. Foto: TT.

Det fanns poliser i uniform på torget i Hjällbo när en man sköts till döds på söndagen. Ändå skedde våldsdådet. En misstänkt man greps snabbt.

– Det tyder på en väldigt motiverad gärningsman, säger Ulf Merlander, polischef i nordöstra Göteborg.

Vad som utlöste helgens våld i stadsdelen Hjällbo i Göteborg är fortfarande inte klarlagt.

– Det finns olika uppgifter om det, säger Ulf Merlander till TT.

På fredagskvällen uppstod ett stort bråk med som det uppgavs uppåt 100 inblandade på stadsdelens torg. Ett 30-tal personer omhändertogs av polisen. Tre personer, som misstänks ha varit pådrivande, anhölls efter bråket.

På söndagseftermiddagen sköts en man i 40-årsåldern ihjäl vid samma plats. Två andra personer fördes till sjukhus. En ung man har anhållits för mord.

Polisen tror att händelserna hänger ihop, och att två grupper har stått mot varandra.

Dramatiskt gripande

Dödsskjutningen skedde trots att poliser fanns alldeles i närheten.

– Vi grep den misstänkte gärningsmannen, tillsammans med allmänheten, bara några minuter efter dådet, säger Ulf Merlander.

Enligt Göteborgs-Posten försökte den misstänkte mördaren fly på cykel, men blev upphunnen av förföljare som sedan gick till angrepp mot honom. Polisen fick skjuta varningsskott för att avbryta misshandeln.

Lokalpolischefen Ulf Merlander har jobbat länge i nordöstra Göteborg. Här framträder han på Folk och försvars rikskonferens för två år sedan. Foto: TT.

Fredagens stora bråk kom plötsligt.

– Vi har inte känt till någon konflikt mellan de här konstellationerna tidigare. Det verkar ha utlösts av nånting, säger Ulf Merlander.

Många vittnesuppgifter

Samhörigheten inom grupperna kan se ut på olika sätt.

– Det är väldigt fragmenterade grupperingar. För enkelhets skull säger vi att det verkar vara två konstellationer som är osams, säger Merlander.

– En del är släkt, en del har business ihop, och sådant.

Polisen har fått en stor mängd vittnesuppgifter om skottlossningen.

– Vi får mycket tips och information. Det är vi väldigt tacksamma för, framhåller Ulf Merlander.

– Jag hoppas att det beror på att man känner tillit till oss, tillägger han.

Leva som vanligt

Det finns även mycket material från övervakningskameror att gå igenom.

Ulf Merlander tycker att allmänheten i Hjällbo ska försöka leva som vanligt så mycket det går, trots våldsutbrottet.

– Men om man märker att det blir en hotfull stämning, så bör man dra sig undan. Vi kommer att ha uniformerad polis på plats under de närmaste dygnen.

– Det finns alltid en risk för vedergällning efter såna här våldsdåd. Vi försöker ta höjd för det, med polisiär närvaro och underrättelseverksamhet.

Ulf Merlander har jobbat länge i nordöstra Göteborg, och är inte förvånad över att så många människor deltog i fredagens stora slagsmål. Våldsutbrottet skedde under en helg, när många är lediga från arbete eller skola.

Kollektiv hederskultur

Han framhåller att våldet varit riktat mellan grupperna – inte mot polisen eller andra myndigheter. Merlander ser det som svårt att förebygga liknande bråk.

– Många människor i de här områdena lever i ett kollektivistiskt tänkande. Det gäller att ställa upp för sin närmaste släkt, klan eller familj.

– Vi är lite extrema här i Sverige, som har ett så individualistiskt tänkande. Många länder har ett betydligt mer kollektivistiskt tänkande, som vi inte är vana vid, säger Ulf Merlander.

Han anser att tänkesättet bidrar till risken att en liten gnista ska utlösa en stor konflikt.

– Lägger du ihop kollektivistiskt tänkande med delar av en hederskultur, där respekt är ett väldigt laddat ord att upprätthålla, så kan små händelser eskalera till allvarliga saker. I det här fallet verkar det ha eskalerat till ett mord. Det är ovanligt, säger Ulf Merlander.

Text: TT

TT Nyheter