Facebook noscript imageMansgruppen som tar täten i coronademonstrationerna
Fokus
Mansgruppen som tar täten i coronademonstrationerna
Max Winter är medgrundare av den nystartade organisationen Freedom Defence Sweden, en mansgrupp som ska ge fysisk och mental support till dem som deltar i sammankomster och marscher för frihet trots rådande coronarestriktioner. Foto: Jonas Gratzer.
Max Winter är medgrundare av den nystartade organisationen Freedom Defence Sweden, en mansgrupp som ska ge fysisk och mental support till dem som deltar i sammankomster och marscher för frihet trots rådande coronarestriktioner. Foto: Jonas Gratzer.

På lördag anordnas en manifestation för ”sanning och frihet” i Stockholm, i koppling till pandemirestriktionerna. Deltagarna har ombetts ta med sig rosor, men i täten kommer det att gå män med svarta t-shirts prydda av knytnävar. Bulletin har träffat gruppen som vill bana väg för en rörelse de tror kommer att växa lavinartat.

Nio män i trettioårsåldern sitter samlade på ett källarkafé i Gamla Stan. Den första maj ska de delta i en manifestation för ”frihet och sanning” i koppling till pandemirestriktionerna, vilka de anser måste upphöra. En liknande marsch knappt två månader tidigare drog över tusen deltagare, men stoppades och bröts upp av polisen. I tumultet som uppstod blev åtminstone en handfull personer skadade. Det är delvis därför som den här gruppen, Freedom Defence Sweden, har bildats.

– Målet är att gå i frontlinjen och skydda dem som vill stå upp för sin frihet, säger Max Winter som grundat gruppen tillsammans med Filip Sjöström.

Han beskriver det framför allt som en mental roll. Att genom sin närvaro sprida lugn och värdighet i möten med poliser, motdemonstranter och provokatörer.

– Men vi är också starka män som i vår energi och kompromisslöshet kan bana vägen framåt.

Svenska protester tar fart

Coronarestriktioner har väckt kritik runtom i världen sedan de först infördes. På somliga ställen mer högljutt än andra. I USA tog små grupper till gatan redan i april 2020 och inlemmades snart i den politiska maktkampen inför presidentvalet. Ju mer långvariga nerstängningarna har blivit i Europa, desto mer har demonstrationer börjat bli ett återkommande inslag även här. Förra veckan protesterade minst tiotusen personer i London och artontusen i Berlin. Men i Sverige, där restriktionerna har varit jämförelsevis milda, har de stora protesterna uteblivit. 

Alltfler kommer att lämna soffan, chipsskålen och Netflix och stå upp för det som är rätt.

Fram till i vår. Marschen den sjätte mars blev debut i stor skala för landets pandemiskeptiska rörelse. Plakaten bar budskap om allt från vaccinationsmotstånd och klimatskepsis till 5G-kritik och attacker på media. På lördag kommer uppföljningen. Max Winter poängterar att målet inte är att protestera mot något. Det är att manifestera den frihet och suveränitet som varje människa är född till, och den här gången har han uppmanat folk att istället ta med sig röda rosor och hjärtformade skyltar.

– Frihetsrörelsen kommer att växa lavinartat. Om ingen gör något så går vi mot en kontrollerad demolering av samhället. Alltfler kommer att lämna soffan, chipsskålen och Netflix och stå upp för det som är rätt, säger Max Winter.

Plakaten under en demonstration mot coronarestriktioner den 20 mars bar en rad olika budskap. Max Winter var inte inblandad då men har uppmanat folk att ta med rosor till den sammankomst han är med och arrangerar den 1 maj. ”Om du kan stå bakom budskapet om frihet och sanning så vill vi ena människor från alla sidor, vare sig du tror på konspirationer eller inte. Vi vill hitta nycklar från båda sidor och skapa en gemensam värld.” Foto: Jonas Gratzer.

Dagen då jag ska träffa Max och de andra ur Freedom Defence Sweden är en aprildag likt andra år 2021. Knoppande träd tinar från ännu en frostig natt, och nyheterna domineras av corona. 13 av de 15 regionerna i Europa med högst smittspridning ligger visst nu i Sverige. Jag stoppar en ansiktsmask i fickan och cyklar till tåget. Det var länge sedan jag reste någonstans kollektivt, ens från Uppsala till Stockholm, och det märks. Nästan ingen annan täcker sina andningsvägar.

– Du ser folk leva fritt och det matchar inte det som skriks ut i media, säger Max då vi väl sitter ner tillsammans.

– Om virusdödligheten hade varit kanske tjugo procent så hade vi sett det i samhället på ett tydligt sätt. Men nu säger magkänslan att något inte stämmer. Därför tar folk det inte riktigt på allvar.

Att vända mörkt till ljust och bli 133 år

Naturligtvis hälsar han med framsträckt hand. Det gör alla vi träffar den här kvällen. Rent reflexmässigt vänder det sig lite i min mage, men jag har bestämt mig i förväg för att inte neka. Varje gång min nakna hand möter någon av deras är det ändå som tiden saktar ner en smula och varje känsla framträder i skarp detalj. Mjuk eller sträv hud, fuktig eller torr, bred hand eller smal, hårig eller slät, fast grepp eller slappt. Aldrig har jag tänkt på de många nyanserna av något så basalt som ett handslag. Eller att något så självklart som ett handslag ska kännas så exotiskt.

Max Winter är hälsocoach och mentor för män med ett koncept som fokuserar på vitalitet och mentalitet. Han är också medgrundare till mansrörelsen Fria Män. ”Det maskulina är ett nyckelord för oss och innebär att våga ta sig an svåra saker, stå upp för sanning och utmana narrativet om så behövs.” Foto: Jonas Gratzer.

Max Winter är uppvuxen med en fot i problematisk förort, en fot i tryggt villaområde, ingen fot riktigt stabil inom skolväsendet. I gymnasiet hoppade han av, började jobba och resa runt jorden. Så vid ungefär 23 års ålder fick han utan förvarning ont i knäna. Sedan spred det sig till resten av kroppen. Vården gick bet, han kunde inte gå, än mindre leva det fria liv han eftersträvade. Efter några år sattes han på terapi för att acceptera att det aldrig skulle bli bättre. Det kunde han däremot inte göra.

– Jag gick ner i ett mörkt hål.

Vad exakt som vände utvecklingen är oklart, men Max tackar ”biohacking” och hälsooptimering – i hans fall disciplinerad tillämpning av näring, återhämtning och rörelse, kryddat med kosttillskott och ny teknologi – samt kanske framför allt sin viljestyrka. Erfarenheten har lagt grunden för den hälsocoachning han sedan dess satsat på, samt ett mentorskap där han hjälper män att ”nå sin fulla potential”.

– Alla människor har möjligheten att omvandla mörker till ljus. Somliga har tekniken redan nu för att leva i över hundra år och fortfarande ha hälsan intakt.

Vad är ditt eget mål?

– Åtminstone hundratrettiotre år som frisk människa.

Samuel Nsumbu Mbenza Schneeweiss Andreasson och Max Winter i samtal under mötet med Freedom Defence Sweden inför manifestationen den första maj. Datumet, arbetarrörelsens dag, har inte valts på grund av någon politisk koppling utan av praktiska skäl och i solidaritet med alla arbetare som drabbats av coronarestriktionerna. Foto: Jonas Gratzer.

En ny form av ”woke”?

Allt detta fanns på plats för Max då covid-19 smet ut från barrikaderade kvarter i kinesiska Wuhan i början av 2020. Frihetstörstandet. Det egna tänkandet. Och tilltron till alternativ medicin och naturen. Han säger att det tidigt stod klart för honom vilken annorlunda värld vi skulle röra oss mot.

– Om någon hade sagt till dig att det skulle se ut såhär om ett år hade du trott att det var galenskap. En nedstängd värld, vaccinationspass. Men det var scenarior jag såg framför mig. 

Allt detta menar han har skett på lösa grunder.

– Det finns ingen överdödlighet som skulle peka på en pandemi. Vårdpersonalen kämpar i dåligt försedda miljöer. Men vi ser inte döda på gatan, eller fulla sjukhuskorridorer. 

Problemen inom sjukvården har funnits där länge, poängterar han, och lägger till att Sverige skulle kunna utöka antalet IVA-platser om vi verkligen ville och behövde. Istället går vi okritiskt med på stora inskränkningar i våra liv, anser han.

– Det är bekvämt att inte utmana sig själv och hålla med nyheter och så kallade experter. Men jag känner till alltfler läkare som vågar säga ifrån.

Föreståndaren för det kafé där Freedom Defence Sweden samlats för möte säger till deltagarna att de sitter för nära varandra, med tanke på coronarestriktionerna. Foto: Jonas Gratzer.

Det smackar från handflator då nya män kommer till kaféet. Leenden och lågmälda röster. Jag ser inte en person med dålig hållning. I kväll ska Freedom Defence Sweden prata strategi inför lördagen, men också rekrytera nya medlemmar. Samtliga kommer från Max mansgrupp Fria Män.

– Vi vill samla de män idag som är vakna, som har hjärtat på rätt plats och som kommit så långt med sig själva att de vågar stå upp för vad som är rätt.

Vad menar du med ”vakna?”

– Att de är medvetna om vad som händer och förstår allvaret i det. 

Och vad är det som ”händer?”

– Att vi säljer ut vår frihet väldigt billigt. För varje centimeter vi ger tar de en meter.

Vilka är ”de?”

– Jag uppmanar alla att göra sin egen research om vilka ”de” är, informationen finns tillgänglig på nätet. Men World Economic Forums ”the Great Reset” är en bra början.

Många pandemiskeptiker ställer sig frågande till om den smitta som pågår verkligen kan klassas som en pandemi, samt om restriktioner och massvaccinationer därför är ett rimligt svar. Snarare tycker de att deras frihet inskränks i onödan, och att politiker och media för dem bakom ljuset. Foto: Jonas Gratzer.

Konspirationsteorier om covid-19

”The Great Reset” är en term myntad av World Economic Forums ordförande Klaus Schwab för att beskriva den stora omstrukturering han menar att ekonomin och klimatet skulle behöva efter pandemins slut. Enligt Max, och andra med honom, är det en konspiration där företag som redan dominerar näringslivet försöker bli ännu mer dominerande och inträngande i våra liv.

– Girighet föder ofta girighet. Vi står inför en totalitär agenda där vissa oligarker har en plan om att ta mer makt. Allt som drar mot minskad frihet skulle jag vara skeptisk mot. Varför skulle vi ge upp något vi har födslorätt till?

Är det så att konspirationsteorier är centrala för er?

– Det finns konspirationsteorier och konspiratoriska fakta. Ordet betyder bara sammansvärjning, men det har laddats och vänts mot oss. Det häftiga med våra människor är att de är så öppna, och utan öppenhet kan vi inte utvecklas. Jag tror snarare det är farligt med dem som är för investerade i vissa idéer och köper allt de blir tillsagda.

Du är bland annat öppen för andra teorier än de etablerade om hur smittor sprids, och du är kritisk till behovet av vaccin. Finns det några konspirationsteorier du inte tror på?

– Jag tror att vissa teorier läggs ut med flit för att dölja fakta. Vissa saker man hör är knäppa, men jag kan själv inte säga precis vad som är sant eller inte.

Samuel Nsumbu Mbenza Schneeweiss Andreasson är en av två ”kaptener” under Max Winter i rörelsen Freedom Defence Sweden. ”Jag är en konspirationsteoretiker. Konspirationer finns överallt runt oss, i familjer, företag och bakom kulisserna i samhället. Just nu verkar ekonomiska intressen på bekostnad av de flera. De använder som så ofta tidigare iscensatt rädsla som verktyg. Men de följer inte guds plan och varje steg de tar kommer leda till en starkare kraft emot dem. Allt ligger i Guds händer. Mina ord är obetydliga, bibeln talar.” Foto: Jonas Gratzer.

Det skickas runt nytryckta t-shirts med en logga av två knytnävar. Pierre Tinderfjäll, en av två ”kaptener” under Max, sätter på sig sin med en gång.

– Min övertygelse har stärkts på grund av all censur som varit. Alternativa bilder av vad som pågår har tystats, vilket har gett mig en tydlig känsla av vad som är rätt och vad inte.

Ett par män tackar för sig. Nya handslag. Inga sura miner.

– Vissa kommer att delta men valde att avvakta med att gå i fronten, säger Max.

– Det är en uppoffring. Man kan bli offentlig, filmad, uthängd på olika sätt.

Extremister eller offer för härskartekniker?

Vid tidigare manifestationer har fotografer funnits på plats som kartlägger högerextrema personer. Den antirasistiska stiftelsen Expo har också kritiserat arrangörerna för att härbärgera och inte markera mot antisemitiska åsikter. Max Winter säger att det är lätt att bli indragen i polarisering så fort man uttrycker sig.

– Folk som anklagar oss för än det ena, än det andra försöker placera oss i fack. Det är ett klassiskt sätt att försöka söndra och härska. Vår sak handlar inte om höger eller vänster eller någon speciell trosuppfattning. Vi rör oss över dessa kategorier och försöker verka enande.

Den 20:e mars deltog Samuel Nsumbu Mbenza Schneeweiss Andreasson i en demonstration mot coronarestriktioner i Stockholm utklädd till clown. ”De vill ta bort glädjen i våra liv, så jag ville ha lite kul.” Aktionen samordnades i ett tjugotal europeiska städer. Samuel är aktiv i det internationella nätverket World Freedom Alliance och den svenska mansrörelsen Freedom Defence Sweden, vilket finner broderskap i liknande organisationer utomlands, bland annat Men in Black i Danmark. ”När Black Lives Matter demonstrerade gick polisen ner på knä, men oss körde de iväg.” Foto: Jonas Gratzer.

Tyskland är ett av de länder där coronademonstrationerna har satt sig som djupast. I veckan gick säkerhetstjänsten där ut med att de börjat övervaka gruppen ”Querdenker”, efter att denna vid flera tillfällen gått till våldsamma attacker mot polis och media, samt att de ifrågasätter legitimiteten hos statsinstitutionerna. 

Det handlar om att skapa miljöer där vi kan verka som oberoende, fria människor.

Max håller till viss del med om det sistnämnda. Han benämner också sin kamp som ett ”långsiktigt, mentalt, andligt och fysiskt krig” för mänskliga rättigheter. Och han beskriver konflikten med polisen den sjätte mars skämtsamt som ”Slaget vid Guldbron” och ”en historisk händelse för Sverige och inom Frihetsrörelsen”.

Men han förespråkar inte våld även om han står upp för självförsvar. 

– Jag tror inte på att energimässigt gå emot något. Vi är varelser som skapar vår verklighet genom hur vi tänker och sedan hur vi manifesterar det in i verkligheten. Det handlar om att skapa miljöer där vi kan verka som oberoende, fria människor.

På fredag kväll börjar han och andra manifestationsdeltagare att praktisera den friheten med att ta några drinkar ihop för att bygga upp stämningen inför lördagen.

– Jag känner mig upprymd. Det kommer att bli en succé.

Kaféföreståndaren i Gamla Stan kommer ut med en grillad macka. Han blir stående.

– Tyvärr, gentlemen, det här fungerar inte. Max fyra personer per bord.

TEXT: Per Liljas

per.liljas@bulletin.nu

Per Liljas