Facebook noscript imageMED kräver att generaldirektör avgår efter ytterligare läxhjälpsfusk
Nyheter
MED kräver att generaldirektör avgår efter ytterligare läxhjälpsfusk
Det blev fotboll istället för läxhjälp (arkivbild). Foto: Anders Wiklund/TT
Det blev fotboll istället för läxhjälp (arkivbild). Foto: Anders Wiklund/TT

Ytterligare en läxhjälpsförening har fuskat till sig mångmiljonbelopp på skattebetalarnas bekostnad. Det avslöjar Medborgerlig Samlings granskningsgrupp. Bidraget gick istället till fotbollsträning för ungdomar i Danderyd och en musikstudio på Södermalm.

– Vi kräver att skolministern avsätter generaldirektören för Skolverket. Han har år efter år visat på en ovilja eller oförmåga att komma till rätta med bidragsfusket, säger Fredrik Wilkens (MED) till Bulletin.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling avslöjar nu att ytterligare en läxhjälpsförening ägnat sig åt bidragsfusk. Det skriver partiet i ett pressmeddelande under onsdagsförmiddagen.

MED:s granskningsgrupp har granskat en läxhjälpsförening som beviljats över fyra miljoner kronor för läxhjälp, men som i själva verket använt pengarna till att finansiera fotbollsträning för ungdomar i Danderyd och en musikstudio på Södermalm. Föreningen beviljades läxhjälpsbidrag för 2022 trots att Skolverket inte avslutat granskningen om ett återbetalningskrav för 2021.

Föreningen som avslöjats för fusk heter Kanalplans utbildningscenter IF, men hette vid grundandet Kennedy Education School IF. Föreningen bildades 2018 och namnet togs efter Hammarbyfotbollsspelaren Kennedy Bakircioglu, sedermera avhoppad från verksamheten.

MED:s granskning visar även att föreningens kalkyl är orimlig samt att de inte bedriver någon läxhjälp överhuvudtaget, pengarna har istället gått till andra ändamål – bland annat till en musikstudio på Södermalm. En person i den nuvarande styrelsen är nämligen musiker. Föreningen har i sin ansökan heller inte uppfyllt flera av Skolverkets krav för bidrag, vilket visar på stora brister i Skolverkets handläggning.

– Den förening som fått näst högst bidrag av alla i landet påstår sig bedriva läxhjälp som outsourcas till ett privat företag i Danderyd. När vi tittade närmare på verksamheten så fann vi att det är en kommersiell verksamhet som bedriver fotbollsfritids för barn och ungdomar. Det kan säkert hända att någon av ungdomarna sätter sig och pluggar i konferensrummet mellan fotbollsmatcherna, men det är helt orealistiskt att de skulle komma upp i de 72 576 timmar läxhjälp per år som anges i ansökan. Med 30 inskrivna elever skulle varje elev behöva delta i 6,5 timmars läxhjälp per dag alla årets dagar, säger Mikael Flink, ordförande för Medborgerlig Samling i Stockholms län.

Skolverkets åtgärder

Skolverket har i sin tur sagt att de satt in flera åtgärder för att stävja bidragsfusket. Bland annat har myndigheten lämnat in en hemställan till regeringen med förslag på ändringar för att få bukt med fusket.

Skolverket skriver på sin hemsida i början på november att de avser att ställa högre krav i ansökningsförfarandet, att ersättning endast ska ges till personal och att lokaler i högre grad ska kontrolleras.

Skolverket granskade 2021 ett 30-tal organisationer sedan de våren 2021 fick signaler om att det fuskats med statliga bidrag. Detta var strax efter att mediekanalen Riks avslöjat att bidragen gått till andra ändamål än läxhjälp.

Medborgerlig samling kräver nu att Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson, avgår.

– Vi kräver att skolminister Lotta Edholm (L) avsätter generaldirektören för Skolverket. Han har år efter år visat på en ovilja eller oförmåga att komma till rätta med bidragsfusket, säger Fredrik Wilkens (MED) till Bulletin.

– Nu får det vara nog. Regeringen måste visa att de menar allvar med sina löften om tjänstemannansvar och omsorg om skattebetalarnas pengar genom att entlediga generaldirektören från sitt uppdrag, säger Ilan Sadé, partiledare för MED.

Skolverkets presschef, Susanne Ottosen, skriver att Skolverket ser mycket allvarligt på det som hänt. I en kommentar till Bulletin skriver hon att de avser fatta beslut om föreningen nästa vecka.

– Den förening som Medborgerlig Samling tar upp är känd för Skolverket sedan tidigare, och har i granskningen av bidragsåret 2021 fått ett återkrav på hela det utbetalade beloppet. Skolverket har också ett pågående kontrollärende kopplat till samma organisation gällande bidragsåret 2022. Vi har för avsikt att fatta beslut i frågan under nästa vecka.

Läs även: Maktskifte i Haninge kommun – SD får inflytande och MP åker ut

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu