Facebook noscript imageDahlman: Mest snickesnack från regeringen om att knäcka gängen
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Mest snickesnack från regeringen om att knäcka gängen
Blablabla. Foto: Jonas Ekstromer/TT
Blablabla. Foto: Jonas Ekstromer/TT

I helgen lät statsministern så bestämd när han på Järvaveckan sa: ”Vi kommer aldrig att backa för gängen”. Hmm. Vi som hört detta förut lät oss inte imponeras. Och gängen lär inte darra av skräck. De vet att det mest är babbel.

KRÖNIKA. Statsministern sa i sitt tal att han var ”förbannad”, ”förtvivlad” och ”bestört”. Men med känslor ändrar man inte verkligheten. För det behövs handlingskraft.

Tyvärr går dagarna, månaderna och åren utan att nog görs från regeringen. De kraftfulla handlingarna uteblir, trots att orden är så många.

Redan sin regeringsförklaring 2015 berättade Löfven att Sverige ska vara ett tryggt land. Den otrygghet som våld och brottslighet innebär skulle med kraft bekämpas. ”Kampen mot den grova, organiserade brottsligheten intensifieras”, lovade han.

I december 2015 skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN Debatt: ”Så ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten” (1/1 -15).

I augusti 2017 sa Johansson till Helsingborgs Dagblad att ”gängen kan knäckas” (23/8 -17).

I mars 2017 berättade Stefan Löfven att regeringen ska ”se till att knäcka den organiserade brottsligheten” och “vi ska knäcka gängen” (SR 16/3 -17).

I september 2017 meddelade Johansson: ”Vi är på väg att knäcka organiserade brottsligheten” (DN 5/9 -17).

”Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen”, sa han i juni 2018 (TT 19/6 -18).

Och i augusti samma år upprepade han: ”Vi ska knäcka den organiserade brottsligheten” (Kvällsposten 28/8 -18).

”Vi ska knäcka gängen”, berättade Stefan Löfven (S) för invånarna i Luleå 2018 (Norrbottenskuriren 20/6 -18)

Till Aftonbladet sa han: ”Vi måste se till att knäcka gängkriminaliteten” (AB 3/7 -18).

Tre ministrar skrev i augusti 2019 att “De kriminella gängen måste knäckas” (Hallandsposten 23/8 -19).

Och i helgen var det alltså dags igen. “Vi kommer aldrig att backa för gängen” (TT 6/6).

Blir de inte lite trötta på sig själva och sina papegojfasoner? Knäcka gängen, knäcka gängen, knäcka gängen.

Jaha… Be my guest.

Löfven konstaterade i sitt tal på Järvaeckan att ”gängkriminaliteten har vuxit fram under decennier. Den försvinner inte över en natt”. Det var ju fint att han nu inser att det har varit fullt möjligt att ”se det komma” under lång tid. Och visst har han rätt i att uppgiften är svårlöst.

Men den är inte bara svår utan helt omöjlig att hantera om man inte gör nog mycket, nog snabbt, nog kraftfullt. Eller typ bara rör sig motvilligt om oppositionen pressar på via tillkännagivanden och opinionsbildning.

De kriminella vet att de ganska smärtfritt kan tuta och köra på. Straffen är generellt låga. De superunga kan användas för att ta smällen i form av light-straff. Vittnen vågar inte kliva fram med dagens svaga skydd. Skolan är så kaotisk att barnen inte lär sig disciplin och goda värderingar. Arbetslösa bemöts inte med krav, så människor fastnar i utanförskap och frustration. Polisen får inte de verktyg de ber om. Resurser slösas bort när de behövs för kärnuppgifter. Och så vidare.

Snart kommer tafattheten att speglas i svaga opinionssiffror. Lag och ordning är nu väljarnas andra viktigaste fråga enligt Novus. 60 procent svarade i senaste SOM-undersökningen att de var oroliga över gängbrottsligheten.

Regeringen kan tydligen inte knäcka gängen, vilket med sådana opinionsvindar mycket väl kan knäcka regeringen.

Hellre det än att Sverige går i bitar.

CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.