Facebook noscript imageMigrationsverket vill utvisa regimkritisk journalist till Ryssland
Fokus
Migrationsverket vill utvisa regimkritisk journalist till Ryssland
Journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorinastanna hotas av utvisning. Foto: Pressbild
Journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorinastanna hotas av utvisning. Foto: Pressbild

Journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorina är gift med en svensk man och tillsammans har de en 14 månader gammal son. Trots detta har Migrationsverket beslutat utvisa henne till den ryska diktaturen där hon riskerar fängelse.

Migrationsverket har beslutat att utvisa Liza Alexandrova-Zorina som är gift och bor tillsammans med den svenske författaren och poeten Dimitri Plax. Detta trots att hon är en välkänd Putin-kritiker och trots att paret tillsammans har en blott 14 månader gammal son.

Liza Alexandrova-Zorina har under sin tid i Sverige arbetat som frilansjournalist för olika tidningar, och i Sydsvenskan har hon skrivit ett större antal starkt Putinkritiska artiklar, både före och efter krigsutbrottet.

Vill inte söka asyl i Sverige

I en debattartikel i Expressen skriver Alexandrova-Zorina själv om utvisningsbeslutet, och varför hon inte vill söka asyl:

Jag har skydd genom min man som är svensk medborgare, jag får skydd eftersom jag bor tillsammans med min man och son här i Sverige och vi behöver ingen hjälp från staten. Ska inte asyl vara förbehållen personer som inte har någon annan möjlighet att få skydd?

Hon skriver också att hon uppfattar att ärlighet ofta bestraffas medan fusk belönas i det svenska asylsystemet och att hon inte vill ställa upp på detta, och skriver vidare i artikeln:

En del av den bok som jag skriver på just nu för förlaget Volante handlar om hur bristfälligt migrations- och asylsystemet är. Hur ärliga människor far illa och hur de oärliga utnyttjar det systemet.

Migrationsverket har tidigare sagt till medier att skälet till utvisningsbeslutet är att de inte kan ta hänsyn till skyddsskälen eftersom det inte handlar om en asylansökan, och att Alexandrova-Zorina borde ha ansökt om uppehållstillstånd från Ryssland.

Enligt Alexandrova-Zorina gjorde hon dock just detta i februari 2021. I juli samma år fick hon sedan tillåtelse vid ett besök i Sverige att stanna i landet i väntan på beskedet, på grund av hennes långt gångna graviditet.

Stort stöd från olika håll

Stödet för att den ryska journalisten och Putinkritikern ska få stanna i Sverige har varit stort, och strömmat in från olika håll, och hon skriver att till och med människor i Ukraina har hört av sig och frågat om de kan hjälpa till på något sätt.

En namninsamling som startats för att protestera mot Migrationsverkets beslut och för att låta Liza Alexandrova-Zorinastanna i Sverige har i skrivande stund samlat in 5 997 underskrifter.

Ofer Maimon Gralvik

Krönike- och debattredaktör samt ansvarig utgivare.

debatt@bulletin.nu