Facebook noscript imageMisslyckades i valet – nu startar Paludan kyrka där han blir ärkebiskop
Nyheter
Misslyckades i valet – nu startar Paludan kyrka där han blir ärkebiskop
Ärkebiskopen Rasmus Paludan försöker starta en kyrka i Sverige. Studerar teologi. Foto: Tomas Hedlund
Ärkebiskopen Rasmus Paludan försöker starta en kyrka i Sverige. Studerar teologi. Foto: Tomas Hedlund

Under valrörelsen reste Rasmus Paludan landet runt i sin iver att komma in i Sveriges riksdag. Han blev mer känd som koranbrännare än för sin politik och valet blev en besvikelse för honom. Nu ska Paludan starta en egen kyrka där han själv ska vara ärkebiskop – om han får.

Sankt Jakob Mordödarens Kyrka, det är namnet på den kontroversielle Rasmus Paludans kyrka. Enligt honom själv är han redan ärkebiskop i kyrkan som han grundade i Danmark för två år sedan. Nu ska kyrkan tas till Sverige, skriver tidningen Fokus.

– Jag pluggar på Köpenhamns universitet nu. Eftersom jag är ärkebiskop så är det ju bra om jag också studerar teologi, säger Rasmus Paludan till Fokus och fortsätter:

– Jag är sedan tidigare ärkebiskop i Danmark. Men i våras, närmare bestämt den 1 maj, grundade vi även kyrkan i Sverige. Jag skickade in en ansökan till Kammarkollegiet i Sverige för några månader sedan också.

Fått avslag

Paludan har dock stött på patrull i Sverige, då Kammarkollegiet inte vill godkänna namnet, Sankt Jakob Mordödarens kyrka, på kyrkan. Det strider mot goda seder. Avslaget bekräftas av Kammarkolleiets advokatfiskal Anna Lothigius till Fokus.

”Enligt Kammarkollegiets mening måste en sådan kombination av ord, när det gäller registrering av en gemenskap för religiös verksamhet, vara ägnad att väcka anstöt i samhället i allmänhet och i de kretsar av allmänheten som har en muslimsk förankring i synnerhet.”

Inga planer på att lägga ner

Rasmus Paludan har inga som helst planer på att lägga ner sina kyrkliga tankar och förklarar sitt namn på kyrkan.

– Sankt Jakob var en av de tolv apostlarna. Myten säger att 600 år efter att han hade blivit dödad i Rom så kom han tillbaka och hjälpte spanjorerna att slå ut morerna från Spanien, säger han till Fokus.

Morerna var namnet på den muslimska här som intog och bebodde iberiska halvön mellan 700-talet och slutet av 1400-talet. Inte heller sitt krig mot islam har Paludan några tankar på att lägga ner.

– Jag tycker det är viktigt att kämpa emot islam i Norden och i Sverige. Men det är svårt att samla svenska folket mot något. Det går bra att samla dem för något. Sverige är ett kristet land och denna kyrka är vi som tycker att det Jesus gjorde var ganska bra och det Muhammed gjorde var ganska dåligt, säger Rasmus Paludan.

Tar på sig Sverigedemokraternas valframgångar

Paludan menar också att det är han som är anledningen till Sverigedemokraternas valframgång.

– Den bästa gåva jag skulle kunna ge Sverige är mig själv, som statsminister. Men nu ger jag i stället gåvan att Jimmie Åkesson får mycket makt.

Tomas Hedlund