Facebook noscript imageRysslands hot mot Sverige och Finland om Natomedlemskap
Nyheter
Rysslands hot mot Sverige och Finland om Natomedlemskap
Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova varnade Sverige och Finland för att närma sig Nato. Foto: Ryska utrikesdepartementet/AP
Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova varnade Sverige och Finland för att närma sig Nato. Foto: Ryska utrikesdepartementet/AP

Ryssland kommer att agera om Sverige och Finland ansöker om Natomedlemskap. Det sade ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova på en pressträff under fredagen.

Det var under en pressträff på fredagen för det ryska utrikesdepartementet som talespersonen Maria Zakharova riktade direkta varningar till Sverige och Finland om att söka medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Uppenbarligen skulle ett anslutande av Finland och Sverige till Nato, som först och främst är en militärallians, få allvarliga militärpolitiska konsekvenser som skulle kräva ett svar från [Ryssland], sade Maria Zakharova.

Zakharova har historiskt varit en av de röster som Kreml använder sig av för att kommunicera ut hotfull eller grov retorik samt för desinformation.

För en dryg vecka sedan avfärdade hon Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som en ”föredetting”. Den 16 februari bad hon på sociala medier-tjänsten Telegram amerikanska och brittiska medier skämtsamt om schemat för Rysslands ”kommande invasioner” av Ukraina under året.

Ett försök att avfärda anklagelserna från amerikanerna och britterna om att ryssarna planerade invasion – något som senare visade sig stämma.

Pelle Zackrisson