Ny begränsning för antalet besökare i affärer
Nyheter
Ny begränsning för antalet besökare i affärer
Gränbystaden i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Gränbystaden i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/TT.

För att minska risken för trängsel föreslår Folkhälsomyndigheten att antalet personer som får vistas i butiker och köpcenter begränsas till 500.

2 Mar 2021 14:16

Butiker får sedan tidigare inte ta in fler besökare än att varje person får en yta på minst 10 kvadratmeter. Trots detta kan det enligt Folkhälsomyndigheten uppstå trängsel i butiker och varuhus med stora lokaler.

”Därför avser Folkhälsomyndigheten att sätta en övre gräns för antalet personer som samtidigt får befinna sig inne på en handelsplats. Förslaget innebär att maxantalet aldrig får överstiga 500 personer, oavsett handelsplatsens yta”, skriver man i ett pressmeddelande.

Dessutom föreslås ett krav på att affärer ska vidta åtgärder för att människor ska handla ensamma och inte i sällskap med andra.

”Personer i behov av stöd samt barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en”, skriver man.

Förslagen har skickats på remiss och föreslås träda ikraft den 6 mars.

Ytterligare 56 dödsfall med covid-19 har rapporterades under tisdagen. Därmed har 12 882 personer avlidit med sjukdomen i Sverige.

Hittills har 527 186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273 992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

TEXT: Sören Billing och TT