Facebook noscript imageNy kärnkraftsreaktor drar igång i Finland inom kort
Ekonomi
Ny kärnkraftsreaktor drar igång i Finland inom kort
Finlands femte kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3 drar igång senare i år. Foto: Robert Henriksson
Finlands femte kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3 drar igång senare i år. Foto: Robert Henriksson

Kärnreaktorn Olkiluoto 3 fick igår tillstånd att tas i drift av de finska myndigheterna. Den förväntas generera el från och med januari och uppnå full kapacitet i juni.

Byggandet av kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 har kantats av problem och tas i drift tolv år senare än planerat. Men nu är den redo.

”Förutsättningarna för kriticitets- och lågeffekttester är uppfyllda och att driftsättningsprov utförda före det första kriticitetsprovet visar att anläggningen fungerar som planerat”, skriver den finska motsvarigheten till Sveriges strålsäkerhetsmyndighet – Strålsäkerhetscentralen, STUK, på sin hemsida.

Kärnreaktionen i anläggningens reaktor kommer att startas under månadens gång och elproduktionen kommer att inledas i slutet av januari 2022. Full elproduktion förutses från och med juni 2022, enligt företaget TVO som driver kärnkraftsverket.

Kärnkraft stod förra året för en tredjedel av Finlands elproduktion, enligt World Nuclear Association. Landet har totalt fyra kärnkraftsreaktorer i drift, som förra året producerade 22,4 TWh.

Ytterligare en finsk kärnkraftreaktor på väg att byggas

Ett sjätte kärnkraftverk, Fennovoima Hanhikivi 1, är i planeringsfasen. Konsortiet bakom detta räknar med att ansöka om byggnadstillstånd under 2022, för att börja bygga anläggningen i nordvästra Finland under 2023 och ta kärnkraftreaktorn i kommersiell drift 2029.

Tidigare i veckan kom den nederländska koaltionsregeringen överens om att bygga två nya kärnkraftverk, samt att hålla landets enda kärnkraftsreaktor i drift längre än 2033, när den tidigare hade planerats att avvecklas.

I oktober var 56 kärnkraftverk under uppbyggnad runtom i världen, varav fyra inom EU, visar World Nuclear Associations senaste siffror. Sverige har sex kärnreaktorer i drift och har stängt lika många mellan 1999 och 2020.

För närvarande planeras inga nya kärnkraftverk i Sverige.

Läs även: Nya kärnkraftverk på gång i Nederländerna

Dorothée Enskog