Facebook noscript imageGudmundson: Nytt rekord – Lööf säger ”mitten” var 50:e sekund
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Nytt rekord – Lööf säger ”mitten” var 50:e sekund
Centerpartiets ledare Annie Lööf och den breda mitten. Foto: Claudio Bresciani, TT.
Centerpartiets ledare Annie Lööf och den breda mitten. Foto: Claudio Bresciani, TT.

I SVT Agendas intervju hänvisade centerledaren Annie Lööf till ”mitten” var femtionde sekund.

”Centerpartiet står ensamt kvar i mitten” förklarade SVT Agenda på söndagkvällen. Men partiledaren framhärdade i att "inte samarbeta med ytterkanterna”.

Annie Lööf söker ”konstruktiva lösningar i mitten”, fick tittarna veta, eftersom C vill vara ”en dörr som är vidöppen i den breda politiska mitten” med plats för ”olika regeringslösningar i den breda mitten”. Och ”i den breda mitten” tänker Lööf skapa ”breda samarbeten i mitten” tillsammans med alla andra ”som tillhör den breda mitten”. Utomlands finns exempel på hur ”partier som tidigare inte har samarbetat i den breda mitten faktiskt gör det”, varför det vore en ”konstruktiv lösning i mitten” med ”konstruktiva lösningar i den breda mitten”. Centern ”söker ju samarbete i den breda politiska mitten”, men kan också tänka sig ”breda samarbeten i mitten av svensk politik”. Idén är helt enkelt att Centerpartiet ”kommer att söka samarbeten i den breda politiska mitten”. 

Men vilka är mitten- och vilka är ytterkanter i dag? Till och med Liberalerna har valt sida och säger sig numera stötta en höger där Moderaterna och Kristdemokraterna samarbetar med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har i decennier samlat Miljöpartiet och Vänsterpartiet på andra flanken. 

Mitten, det är i så fall Annie Lööfs breda nio procent som ståndaktigt håller emot 91 procents smala ytterkanter. 

Men centerledaren återkom tolv gånger till den breda mitten i Agendaintervjun. Annie Lööf nämnde ”mitten” var femtionde sekund. 

Därmed besegrade hon den tidigare rekordinnehavaren, Gösta Ekmans centerextremist i Hasse och Tages revy Glaset i örat (1973):

”Vi vill inte bara stå i mitten och vela med ett ben åt höger och ett ben åt vänster. Utan vi vill stå extremt i mitten. Vi vill stå så mycket i mitten som det överhuvudtaget går att komma” hette det på den tiden. ”Med mittenfingret mot mittens rike. Dräktighet, präktighet, mäktighet!”

Den renlärige i sketchen ville aldrig acceptera att man måste välja sida, och tog avstånd från alla sådana tendenser. ”De har sålt sig för en grynvälling”, vrålade centerextremisten, ”för att få sitta på några mjölkpallar i regeringen och mjölka medelklassen på deras surt förvärvade medelinkomster.”

I stället ville satirens centerextremist gå ”med medelmåttorna mot mitten!”

Riktigt så ortodox är dock inte verklighetens Annie Lööf. I Agenda förklarade hon till slut kärnan i sin ideologi: ”Vi fick väldigt bra betalt för att acceptera den nuvarande regeringen”.

Det påminde snarast om vad USA:s förre president Ronald Reagan iakttog under sin långa karriär: ”Det sägs att politik är världens näst äldsta yrke. Jag har funnit att det bär en slående likhet med det äldsta.”

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.