Facebook noscript imageÖB: Två procent av BNP räcker inte för att försvara Sverige
TV & Pod
ÖB: Två procent av BNP räcker inte för att försvara Sverige

Regeringen har beslutat att senast 2025 ska försvarsbudgeten ligga på två procent av BNP i Sverige. Nu flaggar överbefälhavaren, Micael Bydén, att det inte kommer att räcka.
– Jag kan bara se det ur ett militärstrategiskt perspektiv, säger Micael Bydén till Bulletin-TV.

När Bulletin-TV träffar ÖB Micael Bydén under militärövningen Aurora 2023 i Stockholms skärgård flaggar han för att den beslutade budgeten för försvaret på två procent av BNP inte kommer att räcka.

Budgeten på två procent av BNP är ett minimikrav för att bli medlem i försvarsalliansen Nato. Regeringen har beslutat att försvarsbudgeten ska nå de nivåerna 2025. Nu flaggar överbefälhavare Micael Bydén för att de pengarna inte kommer att räcka för att Försvarsmakten ska ha råd med att bygga upp och stärka det svenska försvaret. Därför har han gett råd till regeringen om att öka budgeten ännu mer för försvaret.

– Jag gick in med ett råd till regeringen i november förra året. Där pekar jag på att om vi ska gå mot de ambitioner och nivåer som jag i min analys har lämnat in då behövs det förmodligen mer. Då ligger vi i något försvarsbeslut längre fram i tiden. Det är ett råd från mig till den politiska nivån. Vi kommer också att behöva fler värnpliktiga, mot de 8 000 som är beslutade behöver vi gå mot 10 000 här inom ett antal år, säger han till Bulletin-TV.

Ser du detta som ett troligt scenario?
– Jag kan bara se det ur ett militärstrategiskt perspektiv. Det är mitt råd, sedan ska det fattas politiska beslut och dem har jag respekt för.

Läs även: Kokain värt över en miljard upptäckt i Helsingborgs hamn

Tomas Hedlund