Facebook noscript imagePalestinsk demonstration skrek om att utplåna staten Israel
Nyheter
Palestinsk demonstration skrek om att utplåna staten Israel
Palestinska, turkiska, irakiska och flaggor från andra muslimska länder syntes på demonstrationen.
Palestinska, turkiska, irakiska och flaggor från andra muslimska länder syntes på demonstrationen.

En demonstration på Sergels torg i Stockholm på lördagen hade utlysts till stöd för Palestina – men kom att handla bland annat om den antisemitiska tropen att Israel mördar palestinska barn. Och den kända ramsan om att utplåna Israel, ”From the river to the sea”, hördes också.

Ett stort antal palestinier, andra araber och sympatisörer till Palestina – bland annat syntes Revolutionär kommunistisk ungdom och tidningsförsäljare från Proletären – hade samlats på Sergels torg i Stockholm vid 16.00 på lördagen – en vecka efter att Hamas gått in i södra Israel och utfört en historisk masslakt på civila israeliska judar.

Formellt var man där för att visa stöd för Palestina och de boende på Gaza.

Men demonstrationen kom snabbt att handla om hat mot Israel och judar. På en flagga syntes ett budskap om ”intifada till seger”. Slagord mot Israel syntes också. ”Intifada” är ett arabiskt ord som brukar referera till palestinska våldsamma upplopp och attacker mot Israel.

Muslimska flaggor

De flesta flaggor var palestinska. Men det syntes även flaggor från andra muslimska länder som Irak, Somalia och Turkiet.

En talare var kritisk till Liberalerna för att man vill att Sverige ska sälja vapen till Israel.

Under de olika anförandena – de flesta hölls på engelska – bröts det regelmässigt in med ramsan ”Free, free Palestine”.

Några av talarna underströk att man inte var terrorister, att man älskade Sverige, att man protesterade fredligt och att det aldrig var okej att attackera civila.

”Israel är mördare”

En av talarna/hejaklacksledarna ledde folksamlingen i att skrika:

– Israel är mördare, (Benjamin) Netanyahu är mördare, småbarnsmördare.

Men under veckan har bilder istället visat att det är Hamas som mördat judiska småbarn.

En talare som tog till orda förnekade att palestinier mördat barn – trots uppgifter och bilder på brända bebisar och skändade kroppar som bekräftats av flera av varandra oberoende källor.

Att Israel (judar) mördar små barn är en gammal antisemitisk trop som blivit vanlig bland Israel/jude-fientliga i Mellanöstern.

Vid minst ett tillfälle drogs även den ökända ramsan ”From the river to the sea, Palestine will be free” igång. I ramsan är floden (river) Jordanfloden och havet (sea) är Medelhavet, därimellan ligger idag Israel. Budskapet är att Israel ska utplånas.

När ramsan dök upp till inbjudningar för en pro-palestinsk demonstration i Wien i Österrike drog polisen in demonstrationstillståndet med hänvisning till att det var en uppmaning till våld, uppger Reuters.

Dödstalen bland israeliska judar en vecka efter Hamas terrorattack har enligt officiella uppgifter i Israel nått 1 300. Över 100 judar tros fortfarande vara gisslan hos Hamas.

Revolutionär kommunistisk ungdom var på plats.

Pelle Zackrisson