Facebook noscript imagePartiet Nyans söker El-Haj: En politisk jordbävning
Politik
Partiet Nyans söker El-Haj: En politisk jordbävning
Mikail Yüksel tror Jamal El-Haj skulle skapa en politisk jordbävning om han gick över till Partiet Nyans. Foto: Partiet Nyans
Mikail Yüksel tror Jamal El-Haj skulle skapa en politisk jordbävning om han gick över till Partiet Nyans. Foto: Partiet Nyans

Partiet Nyans vill fortfarande rekrytera Jamal El-Haj efter att han blivit uppmanad att lämna sin riksdagsplats. Partiledaren Mikail Yüksel tror att El-Hajs partibyte skulle kunna bli en politisk jordbävning med magnitud åtta till tio.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel uppmanar Jamal El-Haj (S) att behålla sin riksdagsplats efter att Socialdemokraterna uttryckt att de vill ersätta honom. Yüksel säger att det hade blivit en politisk jordbävning i Sverige om Jamal El-Haj byter parti.

– Det är väldigt tråkigt att en stolt socialdemokrat inte backas av sitt parti. Mitt erbjudande är fortfarande aktuellt och jag ser fram emot att han ändrar sig och sitter kvar som riksdagsledamot för Partiet Nyans. Jag tror detta skulle skaka om Sverige, typ som en jordbävning med magnitud åtta till tio, säger Mikail Yüksel till Bulletin.

Skulle få nya strategiska möjligheter

Yüksel säger att partiet försöker komma i kontakt med El-Haj och att de skulle få nya strategiska möjligheter om han bytte parti. Bland annat säger Yüksel att Partiet Nyans skulle få tillgång till riksdagens pressrum om han väljer att gå över.

– Det blir en inofficiell representation. Vi kommer ha riksdagens resurser som pressträffar exempelvis. Så det skulle ju skapa en helt annan uppmärksamhet kring våra frågor, inte bara om Palestina, säger han.

Sydsvenskans reporter Inas Hamdan skriver på X att det inte är särskilt troligt att El-Haj går över till Nyans. Enligt henne står El-Hajs ideologiska övertygelser i bjärt kontrast mot Partiet Nyans.

– Inas kan knappt arabiska. Jag har sett hennes felaktiga granskningar och felöversättningar. Så det är helt irrelevant för mig vad hon tycker faktiskt.

Har trott att det varit ministerstyre

Erbjudandet till El-Haj om att ta över som partiledare står fortfarande kvar enligt Yüksel. Att Socialdemokraterna i fredags sade att El-Haj skadar partiet anser Yüksel vara hyckleri.

– Det finns inga direkta kopplingar någonstans. Han har varit på en konferens med en person som är kopplad till Hamas och han har stått framför någon flagga. Jag vet inte ens om han var medveten om det.

Angående Expressens avslöjande i fredags om att Jamal El-Haj 2017 ska ha ringt Migrationsverket för att påverka ett asylärende av en egyptisk imam ser Mikail Yüksel som mer allvarligt.

– Jag tycker det är väldigt olämpligt. Men min bedömning är att han var ny och kanske inte riktigt insatt på hur myndighetsutövningen fungerar i Sverige. Helt ärligt tänker jag såhär. Vi som har rötter i andra länder, som Turkiet exempelvis, är ofta vana med ministerstyre. Det är väldigt vanligt i Turkiet. Så han har nog trott att det var så i Sverige också. Men det rättfärdigar heller inte hans misstag.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter